Brandweer introduceert slang die van buitenaf binnenbrand blust


ROTTERDAM, 20090831 -- De Gezamenlijke Brandweer heeft een primeur met een innovatieve brandweerspuit die van buitenaf een binnenbrand onder controle kan brengen en vaak kan blussen. De discussie of en wanneer brandweerlieden een brandende ruimte in moeten gaan laait hiermee op. Of liever gezegd dooft. Dankzij `een aanval' van de Cobra loopt het brandweerkorps veel minder gevaar dan bij conventionele blusmethoden.

Met een druk van 300 bar, vergeleken met de 40 bar van een traditioneel brandweerpistool, spuit de Cobra binnen een minuut een gat in een 8 centimeter dikke grindtegel. Maar de speciale korreltjes die worden vermengd met het water snijden bijvoorbeeld ook door beton, staal, lood en ijzer. Een eerste succes is al geboekt met het blussen van een brand in een Sojabonenfabriek, waar het vuur ook in de leidingen doordrong. De enige schade was een klein gaatje in de leiding en minimale wateroverlast.

Eenmaal door het materiaal heen, legt de Cobra een woedende brand makkelijk lam. In een bijna 700 graden hete container waar brand is uitgebroken, daalt de temperatuur binnen twee minuten naar 91 graden. Hiermee elimineert ook het risico van een zogenaamde backdraft; een verraderlijke steekvlam die kan ontstaan als er plotseling veel zuurstof een smeulende ruimte binnenkomt, bijvoorbeeld als een team van brandweermannen een afgesloten ruimte entert om te blussen. Dat gevaar behoort tot het verleden. De Cobra benevelt de ruimte. Het water wordt vrijwel onmiddellijk stoom, waardoor het de energie van de brand opslokt. Met het gevolg dat de temperatuur in razend tempo naar beneden gaat en brandweerlieden veilig naar binnen kunnen om het vuur te kunnen controleren.

In Zweden behoort de Cobra tot de standaarduitrusting van de brandweer. De toepassingsmogelijkheden lijken eindeloos. Niet alleen snijkorrels kunnen worden vermengd met het water, maar ook concentraties van andere middelen om een brand effectiever te bestrijden. Het systeem kan op een haakarmframe bevestigd worden, maar is ook als stand alone compartiment op een schip te takelen, waardoor het een ideaal hulpmiddel zou kunnen zijn bij bijvoorbeeld brand in een machinekamer.

De Gezamenlijke Brandweer heeft hun nieuwe aanwinst - aangeschaft dankzij een ontvangen subsidie van BZK in het kader van het programma `Veilig door Innovatie' - inmiddels gepresenteerd en gedemonstreerd. Het resulteerde in landelijke media-exposure. De komende tijd staat vooral in het teken van experimenteren, bijvoorbeeld in samenwerking met politie en defensie en andere regio's, om nog meer nieuwe toepassingsmogelijkheden te ontdekken.





Ingezonden persbericht