Nederlandse Spoorwegen

27 augustus 2009

NS maakt korte metten met skimmen

Kaartautomaten NS skim-veiliger door innovatieve voorzet.

Waar wordt gepind, kan worden geskimd. Dat geldt voor alle pinautomaten. Ook treinreizigers werden hiermee geconfronteerd. NS is dan ook continu op zoek naar een oplossing om de skimmers te slim af te zijn. Na diverse zichtbare maatregelen, zoals de noppenplaat, en onzichtbare maatregelen, zoals aanpassingen in de software, heeft NS de Veilige Pasinvoer ontwikkeld. Deze innovatieve voorzet maakt pinnen bij NS nog veiliger. De Veilige Pasinvoer is een nieuwe voorzet waar je een bankpas in legt, alvorens deze in de automaat in te schuiven. Op deze manier wordt het wel heel erg ingewikkeld om bankpasgegevens te kopiëren. Op maandag 31 augustus wordt gestart met het bevestigen op de kaartautomaten van NS. De verwachting is dat het ongeveer 8 weken duurt voordat alle kaartautomaten zijn voorzien van de Veilige Pasinvoer.
Reizigers bij NS zullen even moeten wennen aan het nieuwe uiterlijk van de pasinvoer bij de automaat. Deze steekt nu een stuk verder naar voren dan de oude invoer. Waar je voorheen de bankpas recht in de automaat schoof, leg je hem er nu eerst zijdelings in en vervolgens schuif je de pas in de automaat. Treinreizigers kunnen met een gerust hart een kaartje pinnen bij de automaat. In alle gevallen blijft wel het devies je pincode altijd goed af te schermen.

Bij het bestrijden van skimmen werkt NS nauw samen met Currence, de organisatie die verantwoordelijk is voor de kwaliteit en veiligheid van het elektronische betalingsverkeer. Ook Currence heeft veel vertrouwen in de Veilige Pasinvoer: "De oplossing die NS voor haar situatie heeft bedacht juichen wij toe en lijkt ons zeer robuust. Niet alleen NS heeft maatregelen getroffen, ook betaalautomaten in winkels en geldautomaten worden steeds beter beveiligd. Positief is ook dat het publiek steeds meer bij het intoetsen de pincode afschermt en ondernemers dagelijks hun betaalautomaat controleren. Currence verwacht dan ook dat het skimmen later dit jaar fors zal afnemen, mede door de inspanningen van NS", aldus Piet Mallekoote, directeur Currence.