Universiteit Maastricht
Student centraal bij opening academisch jaar
New leadership in de ogen van de universiteit
Op 31 augustus opent de Universiteit Maastricht het academisch jaar 2009-2010 in het Theater aan het Vrijthof. Het thema is 'New leadership'. In de snel veranderende werkelijkheid van vandaag is meer dan ooit behoefte aan nieuw leiderschap. Economie, klimaat en gezondheid zijn actuele thema's die de noodzaak daarvan duidelijk laten zien. Hoofdspreker is Marc van der Chijs, in 1995 afgestudeerd aan de Universiteit Maastricht en succesvol ondernemer in China: hij stond aan de wieg van China's grootste video- en podcastingsite Tudou.com en is nu vooral actief als CEO van Spil Games Asia en 'angel investor' voor startende Chinese bedrijven.
Dit jaar is er speciale aandacht voor de studenten. Zo is er een competitie uitgeschreven, waarbij studenten hun visie op leiderschap kunnen indienen en verdedigen tijdens het ochtendsymposium over Nieuw Leiderschap. Bovendien maken de studentenverenigingen dit jaar voor het eerst deel uit van de cortège (de traditionele hooglerarenstoet bij academische zittingen).
Marc van der Chijs kijkt in zijn rede terug op zijn studietijd in Maastricht, in relatie tot zijn opvattingen over leiderschap. De Universiteit Maastricht heeft hem goed voorbereid op een carrière in de internationale zakenwereld. Toch heeft hij een paar aanbevelingen. Zo zou meer aandacht voor ondernemerschap in het curriculum welkom zijn, bijvoorbeeld door ondernemers als docent in te schakelen. Verder mogen herkansingen wat hem betreft afgeschaft worden. In de zakenwereld krijg je immers ook meestal maar één kans. In zijn visie over leiderschap gaat Van der Chijs vooral in op de invloed van Internet en sociale media. De toegankelijkheid van informatie is enorm toegenomen en dat maakt het runnen van een bedrijf makkelijker, zo stelt hij. Ondernemers moeten de ontwikkelingen volgen via sociale media, maar zouden vooral zelf ook een weblog moeten bijhouden. Door informatie te delen met anderen krijgt men ook leerzame feedback in de vorm van 'crowdsourcing'.
Collegevoorzitter Jo Ritzen beschrijft in zijn openingsrede de nieuwe vorm van leiderschap die nodig is als antwoord op de huidige economische crisis. Universiteiten hebben een belangrijke rol in het vormen van deze nieuwe leiders: 'educating for life' noemt Ritzen dat. Studenten moeten innovatief leren denken en samenwerken in multicultureel samengestelde teams. Bovendien dienen zij hun verantwoordelijkheid te nemen om de problemen van de huidige maatschappij (klimaatverandering, milieuschade, uitputting energiebronnen) aan te pakken, resulterend in duurzame globalisering met oog voor sociale cohesie.
Andere hoogtepunten in het programma zijn de uitreiking van de Studentenprijs 2009 en het Hustinx Stipendium 2009 en de traditionele vertolking in een modern arrangement van het 'Europese volkslied', de ode An die Freude van Beethoven, dit jaar uitgevoerd door Emil Lyutfaliev (viool) en Anastasia Safonova (piano).
Bovendien is er ook dit jaar weer tijd ingeruimd voor ochtendprogramma's. Zo is er wederom een ochtendsymposium voor medewerkers, studenten en belangstellenden uit de brede omgeving van de universiteit, waarin specialisten dieper ingaan op het centrale thema 'Innovation and Leadership'. De redacties van schoolkranten zijn ook dit jaar weer uitgenodigd voor workshops over digitale media en online schrijven.