Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Gemeente en provincie Gelderland willen landschapsontsierende gebouwen saneren

Afbeelding bij afbeelding

Voor schuren die hun functie hebben verloren, is sloop vaak de beste optie.

Nieuwe beplanting in plaats van oude vervallen stallen of schuurtjes. Dat is de kern van het pilotproject dat de gemeente Berkelland in samenwerking met de provincie Gelderland is gestart. De sloop van vervallen bouwsels plus de aanleg van landschappelijke beplanting, geven een belangrijke impuls aan de ruimtelijke kwaliteit.

Plantseizoen

De gemeente wil voor eind september 2009 een besluit nemen over de aanvragen voor de eerste ronde, zodat de sloop snel kan starten en de beplanting nog in het plantseizoen 2009/2010 aangelegd kan worden. Aan de hand van de ervaringen die de gemeente opdoet, kan de regeling nog bijgesteld worden. Het streven is om in de tweede helft van het jaar, een tweede ronde te starten.

Enkele jaren geleden, in de tijd van de gebiedscommissie Neede-Borculo, heeft ook een saneringsproject gelopen. De ervaring daar heeft geleerd dat een regeling een goede stimulans kan zijn om een landschapsontsierend gebouw te slopen. Familie Ruesink uit Gelselaar heeft toen ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een leegstaande schuur die behoorlijk in het zicht stond, af te breken. Mevrouw Ruesink vertelt dat het dankzij de nieuwe aanplant een mooi geheel is geworden. "Er zijn verschillende struiken geplant en wat vruchtbomen. Door de aanplant van de haag, zijn de andere schuren voor een deel aan het oog onttrokken. Vanaf de weg ziet dat er heel erg mooi uit. Wij vinden het wel belangrijk dat de beplanting goed onderhouden wordt, dus dat doen we ook."

Subsidie

Voor oude stallen of schuurtjes in het buitengebied die hun functie hebben verloren, is sloop vaak de enige optie. In de loop der tijd verandert zo'n schuur in een landschapsontsierend vervallen bouwsel.

De subsidieregeling is bedoeld voor de kleinere vervallen gebouwen in het buitengebied van Berkelland waarvoor bijvoorbeeld functiewijziging ook geen optie is. In ruil voor de aanzienlijke bijdrage in de sloopkosten, legt de eigenaar landschappelijke beplanting en/of natuur aan. Het subsidiepercentage is 75 procent van de gemaakte kosten. De overige 25 procent komt voor rekening van de aanvrager. Per eigenaar wordt maximaal 300 vierkante meter vergoed.

Binnen de eerste ronde van de pilot kunnen ongeveer dertig tot veertig bouwsels gesloopt worden. Als er voldoende belangstelling is, zullen nog vele rondes volgen. Per 100 vierkante meter te slopen gebouw, wordt 500 vierkante meter landschap of natuur aangeplant. Dat betekent dat er in de eerste ronde al heel wat vierkante meters beplanting aan het buitengebied worden toegevoegd.

Ruimtelijke kwaliteit

In de Ruimtelijke Visie Buitengebied die de gemeenteraad in december 2007 heeft vastgesteld wordt het begrip `'ruimtelijke kwaliteit'' toegelicht. Het staat voor de karakteristieke kenmerken of specifieke identiteit van een gebied. Voor Berkelland is dat het agrarische cultuurlandschap. De Ruimtelijke Visie Buitengebied geeft aan dat het mogelijk is om dat agrarische cultuurlandschap te versterken met kruidenranden, struweel- en ruigteranden en weidevogelbeheer. Met deze pilot om de landschapsontsierende schuurtjes te slopen in ruil voor nieuwe aanplant wordt dus gewerkt aan de uitvoering van de Ruimtelijke Visie.

Meer informatie:

Voor meer informatie over de saneringsregeling en het indienen van een aanvraag kunt u contact opnemen met:

* Jan Lubben, Gebiedsmakelaar Berkelland, telefoonnummer 0545 - 292 901.

* Mirjam Mellink, Gemeentewinkel, contactfunctionaris bedrijven en instellingen, telefoon 0545 - 250 516.

Trefwoorden landschapontwikkeling
Mutatiedatum 31/08/2009