CGR: rapport Gezonde Scepsis is ernstig signaal

31/08/2009 17:29

CGR

PERSBERICHT STICHTING CODE GENEESMIDDELENRECLAME

31 augustus 2009

Stichting Code Geneesmiddelenreclame: rapport Gezonde Scepsis is ernstig signaal

Gouda - De Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) heeft met belangstelling kennis genomen van het rapport over informatieaanbod op internet dat Gezonde Scepsis heeft opgesteld in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (de Inspectie). De CGR zal dit rapport beschouwen als 'ernstig signaal'. Dat geeft de CGR de mogelijkheid om, op basis van signalen, een klachtenprocedure te starten tegen ondernemingen die in overtreding van de regels zouden zijn. Hiertoe zal de CGR overleggen met de Inspectie en de Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG/KAG) over de behandeling van dit signaal.

De CGR constateert samen met Gezonde Scepsis dat de normen helder zijn. Mocht blijken dat daar aanleiding toe is, zal de CGR de normen echter zeker verder aanscherpen. Kritiek is er vooral op het toezicht en de naleving van regels. Daar waar overtredingen worden gemaakt moet worden opgetreden, door de CGR of door de Inspectie. De CGR en de Inspectie hebben werkafspraken die bepalen dat de CGR klachten over reclame behandelt en adviesaanvragen over voorgenomen handelingen. De Inspectie houdt toezicht op de naleving van regels, spoort strijdige gedragingen op en sanctioneert.

Het toezicht op informatieve websites is al onderwerp van overleg tussen de Inspectie, KOAG/KAG en de CGR, mede op initiatief van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierbij is tevens van belang de voorgenomen regelgeving van de Europese Commissie die randvoorwaarden wil stellen over de wijze waarop informatie over receptgeneesmiddelen aan patiënten mogelijk is.

Over de CGR

De CGR is opgericht door acht bij de geneesmiddelenvoorziening betrokken partijen en is belast met de opzet en uitvoering van zelfregulering op het gebied van geneesmiddelenreclame. Hierbij staat de Gedragscode geneesmiddelenreclame centraal. De CGR behandelt klachten over reclame voor geneesmiddelen en beoordeelt adviesaanvragen over voorgenomen handelingen. Daarnaast draagt de CGR zorg voor informatievoorziening over geneesmiddelenreclame en vertaalt zij nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen naar nieuwe regels en richtlijnen. De CGR werkt actief samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), welke toezicht houdt op de naleving van de regels en strijdige gedragingen opspoort en sanctioneert.