Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1 der Staten-Generaal Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag 2513 AA DEN HAAG T 070 351 6171 F 070 351 7895 www.minvenw.nl

Contactpersoon

Ons kenmerk VENW/DGW-2009/1019

Uw kenmerk
- Datum 31 augustus 2009
Bijlage(n) Onderwerp Kamervragen van de leden Snijder-Hazelhoff en Neppérus (beiden - VVD) over het openzetten van de Haringvlietsluizen

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik, mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de vragen die de leden Snijder-Hazelhoff en Neppérus (beiden VVD) hebben gesteld over het openzetten van de Haringvlietsluizen.


1. Bent u bekend met de artikelen "Nog nooit gehoord van vistunnels in de Haringvlietdam" en "Miljoenen voor trekvis weggegooid geld"? 1


1. Ja, ik heb kennis genomen van beide artikelen.


2. Is het waar dat de pijlers reeds zijn voorzien van kokers, zodat de vissen al tussen de Noordzee en het Haringvliet kunnen zwemmen? Zo ja, waarom worden deze kokers dan nu niet benut?


2. De Haringvlietsluizen zijn inderdaad voorzien van een aantal visriolen. Deze zijn ook operationeel maar bieden onvoldoende soelaas voor trekvissen als Zalm, Zeeforel en Spiering die vanaf de zee via het Haringvliet de rivier willen optrekken.

Mede hierom zijn in internationaal verband afspraken gemaakt over het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen voor de bevordering van de visintrek. Deze afspraken zijn opnieuw bevestigd op de Rijnministersconferentie van 18 oktober 2007.


3. Kunt u aangeven hoe het staat met de aanleg van de zoetwatervoorziening voor de petrochemische industrie en de land- en tuinbouw?

3. De maatregelen voor de compenserende zoetwatervoorziening aan de Noordrand van Goeree-Overflakkee zijn in uitvoering. Het tracé van het zoetwaterkanaal is planologisch vastgelegd in het bestemmingsplan. Het tracé voor het zoetwaterkanaal aan de zuidkant van Voorne Putten is opgenomen in een provinciaal inpassingsplan dat momenteel in procedure is.


1 AD van 4 en 3 juli 2009
a

Pagina 1 van 2





Datum Het Kierbesluit heeft overigens geen invloed op de zoetwatervoorziening voor de 31 augustus 2009

petrochemische industrie. Hiervoor zijn dus geen compenserende maatregelen Ons kenmerk nodig. VENW/DGW-2009/1019


4. Is de datum van 1 januari 2010 voor het openen van de Haringvlietsluizen haalbaar? Zo ja, zijn dan per die datum alle compenserende werken gereed die nodig zijn om de zoetwatervoorziening in de aanliggende gebieden te garanderen?

4. In het Kierbesluit is 1 december 2010 opgenomen als datum voor het `op een kier zetten' van de Haringvlietsluizen. De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de hiertoe benodigde compenserende maatregelen voor de zoetwatervoorziening en zet zich ten volle in om deze datum te halen.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

Pagina 2 van 2