NEN


Revisie NTA veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen

maandag 31 augustus 2009, 13:16

Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8009 wordt gereviseerd. NTA 8009 Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen is in 2007 voor het eerst gepubliceerd.

Volgens onderzoek overlijden er in Nederland per jaar ongeveer 1.700 mensen door fouten in ziekenhuizen. Het doel van NTA 8009 is de patiëntveiligheid en daarmee de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Veiligheidsmanagementsysteem
Sinds januari 2008 is het verplicht voor ziekenhuizen een veiligheidsmanagementsysteem te hebben. Een belangrijke voorwaarde voor het verbeteren van de patiëntveiligheid is dat medewerkers zich bewust worden van de risico's en gevaren van hun handelen in de dagelijkse praktijk. Deze bewustwording moet samengaan met een cultuurverandering; incidenten en complicaties worden gemeld zonder angst voor repercussies en risico's worden proactief geanalyseerd. NTA 8009 geeft de basiseisen voor dit veiligheidsmanagementsysteem.

Veiligheidsprogramma
In 2008 is voor ziekenhuizen een veiligheidsprogramma ontwikkeld om de vermijdbare onbedoelde schade in ziekenhuizen met 50% te reduceren. Op basis van patiëntveiligheidsonderzoek zijn 10 actuele inhoudelijke thema's vastgesteld waarop veel winst te behalen valt als het gaat om het terugdringen van de onbedoelde vermijdbare schade in ziekenhuizen. Lees meer over het Veiligheidsprogramma.

Revisie NTA 8009 Veiligheidsmanagementsysteem
Het revisietraject bevat drie aspecten:

* analyseren van ervaringen in drie pilot ziekenhuizen die NTA 8009 toepassen (vastgelegd in de rapportages van testaudits);
* beschrijven van basiseisen voor de onderwerpen 'communicatie', 'management van derden' en 'operationele beheersmaatregelen'; en
* mogelijkheden onderzoeken voor integratie van de tien thema's uit het veiligheidsprogramma.

Planning en opdrachtgevers
In het najaar van 2009 worden de voorbereidingen gedaan voor de normontwikkeling; de testaudits en het opstellen van de ontwerptekst voor de nieuwe onderwerpen. Begin 2010 starten de bijeenkomsten met belanghebbende partijen voor de normontwikkeling.

De opdrachtgevers van het project zijn de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Orde van Medisch Specialisten (Orde), het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en Federatie van Universitair Medisch Centra (NFU).

Aanmelden voor revisie
Belanghebbende partijen die interesse hebben bij te dragen aan de revisie van NTA 8009 kunnen contact opnemen met Marlou Bijlsma, NEN-gezondheidszorg, marlou.bijlsma@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8009:2007 nl (Norm) NEN Mediscopemail (Publicatie)