Senternovem

27-08-2009 | Nieuwe subsidieregeling geeft impuls aan verduurzaming biomassa importketens

Op 26 juli is de subsidieregeling Duurzame Biomassa-import van start gegaan. Het subsidiebudget bedraagt 7,5 miljoen euro, verdeeld over twee tenders. De regeling is gericht op het vergroten van de import van duurzaam geproduceerde biomassa en het ondersteunen van toeleveranciers bij het realiseren hiervan. Daarnaast draagt de regeling bij aan het opzetten van certificeringssystemen van duurzame biomassa.

Aanvragen voor de eerste tender, met een budget van 4 miljoen euro, kunnen tot en met 15 oktober worden ingediend. De tweede tender gaat naar verwachting medio 2010 van start. Op 21 september organiseert SenterNovem voor geïnteresseerden een informatiebijeenkomst over de subsidieregeling.

Criteria
Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten projecten op innovatieve wijze bijdragen aan de verduurzaming van ketens voor biomassa. Dit betekent:

1. Het verduurzamen van de biomassaproductie aan de hand van het Toetsingskader Duurzame Biomassa, waarin duurzaamheidscriteria zijn opgenomen.

2. De ontwikkeling en toepassing van certificeringssystemen voor duurzame biomassa

3. Het tegengaan van ongewenste indirecte effecten van biomassaproductie, zoals stijging van de voedselprijzen of verschuivingen in landgebruik door ingebruikname van nieuw landbouwareaal elders.

Subsidie aanvragen
Een aanvraag kan worden ingediend door een ondernemer, maar ook door organisaties die buiten het bedrijfsleven actief zijn, zoals een niet-gouvernementele organisatie of kennisinstelling. Dit kan in een samenwerkingsverband of alleen. De subsidie bedraagt maximaal 500.000 euro per onderneming en maximaal 1 miljoen euro per aanvraag.

Quick Scan
Aanvragers die twijfelen of het project wel in aanmerking komt voor subsidie, kunnen vooraf advies inwinnen bij SenterNovem. Op de website over de subsidieregeling kunnen geïnteresseerden een Quick Scan invullen, die later met een adviseur wordt doorbesproken.

Innovatieagenda Energie
De regeling Duurzame Biomassa-import is onderdeel van de Innovatieagenda Energie. De Innovatieagenda Energie draagt bij aan het realiseren van de doelstellingen zoals vastgelegd in Schoon en Zuinig, het werkprogramma van het kabinet dat het gebruik van hernieuwbare energie stimuleert, energie-efficiency verbetert en de uitstoot van broeikasgassen vermindert.