Senternovem

27-08-2009 | Belangrijke stap op weg naar duurzaam groen gas

Certificering maakt het mogelijk om groen gas te verhandelen. Met de uitreiking van de eerste Groen Gas Certificaten in juli is de markt voor groen gas officieel `geopend'. Het is een belangrijke stap op weg naar een duurzame gasvoorziening.

Het certificeringsysteem voor groen gas is van cruciaal belang om de handel op gang te brengen. Producenten kunnen via een dergelijk systeem het gas dat zij produceren, laten certificeren en de certificaten vervolgens verkopen. Op deze manier krijgt groen gas een duidelijke en eenduidige marktwaarde. Vertogas, een dochteronderneming van Gasunie, gaat de certificering uitvoeren.

Groot potentieel
De certificaten bieden gebruikers de garantie dat het geleverde gas duurzaam is. "Er is een groot potentieel aan groen gas", vertelt Michael Sanders, energiemanager bij Essent Milieu. "We produceren nu zo'n 12 miljoen kubieke meter per jaar en willen dat binnen een paar jaar verdubbelen. Bij de productie van grote hoeveelheden biedt een certificeringsysteem zekerheid voor producent, handelaar, gebruiker en overheid."

Continuïteit waarborgen
Het systeem is een goede eerste en belangrijke stap, maar het moet nog wel een plek krijgen in de gehele keten van regelgeving en klimaatverplichtingen. Zo is het systeem nog niet ingebed in de Gaswet. Dan wordt er een wettelijk kader gegeven aan de certificaten. Ook moet de continuïteit van de groei de komende jaren gewaarborgd zijn, bijvoorbeeld via het beschikbaar houden van investeringsbudgetten. Sanders: "Het wordt een succes als er een markt ontstaat met voldoende volume aan de aanbodzijde en aan de andere kant een ruime vraag naar certificaten vanuit marktpartijen voor de verduurzaming van hun aardgasverbruik. We hopen dat DEN bij beide zaken een rol kan spelen."