Financiële ruimte corporaties om te investeren neemt komende jaren af
31/08/2009 14:01
Centraal Fonds Volkshuisvesting
Dit blijkt uit het Sectorbeeld voornemens 2009 - 2013 van Centraal Fonds Volkshuisvesting
Tussen 2009 en 2013 willen woningcorporaties minder woningen bouwen en slopen dan dat ze een jaar geleden nog aangaven voor de periode 2008 tot2012. Wel willen ze meer woningen renoveren en verkopen. Als de prognoseperioden 2009-2013 en 2008-2012 met elkaar worden vergeleken, daalt de voorgenomen nieuwbouw van huurwoningen met 11% van ruim 230.000 naar ca. 204.000. De door corporaties voorgenomen nieuwbouw van koopwoningen daalt met 5% van ruim 100.000 naar zo'n 95.000. De verschuivingen in de voornemens houden mede verband met de huidige economische crisis.
In de 40 Vogelaarwijken is sprake van een sterke intensivering van de door de corporaties voorgenomen inzet op leefbaarheid en maatschappelijk vastgoed. Uit de voornemens van corporaties blijkt dat ze ruim twee keer zo veel willen besteden aan leefbaarheid. Wel is er in de 40 wijken tegelijk sprake van een relatieve afname in de voornemens van de corporaties tot nieuwbouw, ingrijpende verbetering en verkoop van woningen. In vergelijking met het gebied buiten de 40 wijken willen corporaties binnen de 40 wijken echter nog steeds meer doen aan nieuwbouw, ingrijpend verbeteren, slopen en verkopen.
Het Centraal Fonds Volkshuisvesting acht de voornemens van de corporaties erg ambitieus. In het verleden is steeds weer gebleken dat deze veel hoger zijn dan dat ze feitelijk realiseerden. Ook de huidige voornemens lijken in dat te optimistische patroon te gaan passen. Het is bovendien aannemelijk dat niet alle effecten van de economische crisis zijn verwerkt in de voorgenomen plannen.
Voor de komende tien jaar verwacht het Centraal Fonds dat de financiële ruimte bij woningcorporaties voor investeringen zal afnemen. Dit komt deels doordat beheerlasten, bouwkosten en onderhoudslasten relatief sterker zullen stijgen dan de huurinkomsten. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat de opbrengsten uit de verkoop van huurwoningen lager kunnen uitvallen.
De relatief sterke kostenstijgingen doen zich al meerdere jaren voor. Door deze kostenstijgingen loopt de bedrijfswaarde van het bestaande woningbezit terug en wordt een steeds groter deel van de investeringen in huurwoongelegenheden onrendabel. Corporaties teren hierdoor in op hun vermogen. Corporaties kunnen de ontwikkeling van de beheerlasten zelf sterker beïnvloeden dan de ontwikkeling van bouwkosten en onderhoudslasten. Meer aandacht voor sober en doelmatig beheer is daarom belangrijk.
http://www.cfv.nl