VU medisch centrum

Summer School zet VUmc nog meer op de kaart

27 augustus 2009

Van 21 tot 30 augustus huisvest VUmc voor de eerste keer de Medical Summer School Amsterdam (MEDSA). Deze zomerschool voor veertig medische studenten uit de hele wereld heeft als doel kinderpsychiatrie en -neurologie dichter bij elkaar te brengen. De school wordt georganiseerd door VUmc-studenten van de International Federation of Medical Students' Associations (IFMSA).

"De 'Summer School' is bedoeld voor medische studenten die zich graag verder willen ontwikkelen, zowel op wetenschappelijk als sociaal-cultureel terrein", vertelt Jolanda Boverhoff, een van de organisatoren. "Het thema is 'The bridges between psychiatry and neurology in children and adolescents'. Dat is typisch zo'n onderwerp waar je tijdens je studie te weinig kennis mee maakt. Bovendien heeft VUmc op het terrein van kinderpsychiatrie en
-neurologie veel expertise in huis. We verwachten 32 buitenlandse en acht Nederlandse studenten en de bedoeling is dat de Summer School hun blik in alle opzichten verruimd."

Intensief programma
Tijdens de MEDSA volgen de deelnemers van maandag tot en met vrijdag een intensief onderwijsprogramma, dat gebaseerd is op het VUmc-compas. "Elke dag eerst een openingscollege, daarna een leergroep om te brainstormen over de studieopdrachten, vervolgens een practicum en tenslotte een afsluitend college. We hebben aantal gerenommeerde sprekers gestrikt. Het sociaal programma is heel divers, van culturele activiteiten tot activiteiten om elkaar beter te leren kennen, zoals samen eten. Aan het eind van de school geven alle deelnemers een presentatie om te laten zien hoe zij de verbinding leggen tussen psychiatrie en neurologie."
VUmc heeft er volgens Jolanda Boverhoff zeker baat bij om de 'Summer School' dit jaar te huisvesten. "Er komen internationale studenten naar Amsterdam, dus het zorgt toch voor een stukje naamsbekendheid. Zo'n 'Summer School' brengt ook de nodige publiciteit met zich mee. Iedereen kan straks zien wat VUmc allemaal te bieden heeft. VUmc komt zo nog meer op de kaart te staan."

Nieuwe contacten
Het is de taak van Boverhoff om de tiendaagse Summer School in goede banen te leiden. Ondanks haar drukke masterstudie kijkt ze erg uit naar de komst van de internationale studenten. "Voor mij en de andere leden van de commissie is het erg leuk én leerzaam om de eerste 'Summer School' op VUmc als project te organiseren. Het is een heel intensief jaar geweest. Natuurlijk verheug ik me er ook op om nieuwe contacten op te doen. Voor mij is de 'Summer School' vooral geslaagd als alle deelnemers een onvergetelijke ervaring hebben gehad."

Jeroen Kleijne

bron: OnderwijsKatern