Deelgemeente Osdorp Amsterdam



* Spraak


---

Onderzoek moet uitwijzen of verblijf Boterbloem tijdelijk wordt verlengd

31 augustus 2009
Naar aanleiding van de mogelijke verlenging van het tijdelijk verblijf van de Boterbloem, organiseerde het actiecomité `Red de Boterbloem' vandaag een manifestatie op het terrein van de zorgboerderij.

Stadsdeelvoorzitter Teuling spreekt op manifestatie voor behoud Boterbloem

De Boterbloem krijgt in september uitsluitsel of het financieel en juridisch haalbaar is om tijdelijk langer te blijven. Stadsdeelvoorzitter Marjo Teuling, een van de sprekers op de manifestatie, sprak haar bewondering en waardering uit voor de inzet van het actiecomité. Zij sprak de wens uit dat de Boterbloem langer kan blijven zitten totdat het bouwrijp maken van het bedrijventerrein daadwerkelijk aanvangt. Teuling benadrukte dat de uitslag van het onderzoek nu eerst moet worden afgewacht. "We kunnen niet vooruitlopen op de uitkomst van het onderzoek. Blijkt daaruit dat de Boterbloem tot het bouwrijp maken kan blijven, dan vier ik dat graag mee."

Onderzoek

Op dit moment onderzoeken de betrokken partijen bij het bedrijventerrein op welke wijze en onder welke condities zorgboerderij De Boterbloem tijdelijk langer kan blijven. Dat is het gevolg van een motie van PvdA, GroenLinks, CDA en OOZ '81. Met het onderzoek moet duidelijk worden of het mogelijk is dat De Boterbloem tot de start van het bouwrijp maken van de grond kosteloos kan blijven. Daarna moet de Boterbloem naar een andere plek verhuizen.

Ondernemersplan

De deelraad vindt dat De Boterbloem uitstekend past in de Tuinen van West, het nieuwe recreatiegebeid in Osdorp: ruim 400 hectare groen, waarin stadslandbouw een prominente plek heeft. En benadrukte daarbij dat De Boterbloem voor de verhuizing naar de toekomstige locatie met een goed ondernemersplan moet komen. Het bedrijf moet daarmee aantonen dat het economisch rendabel is. Deze opmerking is ingegeven door het feit dat de zorgboerderij de afgelopen 8 jaar geen pacht heeft betaald en dat dit op de toekomstige nieuwe locatie wel het geval is.

Voorgeschiedenis

De Boterbloem is in haar huidige vorm sinds 2001 gevestigd in de Lutkemeerpolder. Daarvoor was de grond vanaf 1957 in bezit van de gemeente en in gebruik als boerenbedrijf bij familie van de huidige beheerder. Er was sprake van een pachtovereenkomst. Na het overlijden van de vorige gebruiker is formeel het gebruik als boerenbedrijf beëindigd. De akkers werden gereserveerd voor ontwikkeling tot bedrijventerrein. De erfgenamen zijn hiervoor schadeloos gesteld. Aan een van de erfgenamen, de huidige beheerder, is deze grond tijdelijk en kosteloos in gebruik gegeven om te gebruiken als boerderij. Voordat de zorgboerderij van start ging, zijn er duidelijke afspraken gemaakt over het toekomstig bedrijventerrein op de akkers. In de getekende bruikleenovereenkomst is sprake van een opzegtermijn van een jaar.

Verantwoordelijk

De provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en stadsdeel Osdorp hebben gezamenlijke verantwoordelijkheid wanneer het gaat om het aanwijzen en ontwikkelen van bedrijventerreinen in Amsterdam. Provincie, Schiphol en de gemeentes rond Schiphol (waaronder Amsterdam) hebben de regio-ontwikkelaar SADC opgericht. SADC ontwikkelt nu het bedrijventerrein Lutkemeer I en is ook de belangrijkste partij voor de ontwikkeling van Lutkemeer III. Door SADC en de gemeente Amsterdam wordt om die reden een gebiedsexploitatiemaatschappij (GEM) opgericht. Het stadsdeel is verplicht de grond in de Lutkemeer III vrij van rechten aan de GEM te leveren. Dat is de reden waarom nu de bruikleenovereenkomst met zorgboerderij De Boterbloem is opgezegd.

Op deze pagina

Onderzoek
Ondernemersplan
Voorgeschiedenis
Verantwoordelijk

---