CPNB


Persbericht 31-8-2009
Maand focust op Scandinavische misdaadliteratuur
Charles den Tex schrijft geschenkboek Juni - Maand van het Spannende Boek 2010

De Nederlandse thrillerauteur Charles den Tex schrijft het geschenkboek voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2010. Hij treedt hiermee in de voetsporen van onder anderen Esther Verhoef, Saskia Noort, René Appel, Tomas Ross en Rinus Ferdinandusse. Den Tex won driemaal de Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek.

De 22ste editie van Juni - Maand van het Spannende Boek heeft als onderwerp de Scandinavische misdaadliteratuur. Juni - Maand van het Spannende Boek 2010 wordt geopend op dinsdagavond 1 juni in de Melkweg Amsterdam met The Power of Plots. Dit is vandaag door de Stichting CPNB bekendgemaakt.

Charles den Tex (Australië, 1952) studeerde fotografie en film in Londen, doceerde Engels in Parijs, en keerde in 1980 terug naar Nederland. Den Tex won de Gouden Strop met Schijn van kans (2002), De macht van meneer Miller (2006) en CEL (2008). Deze laatste twee boeken maken onderdeel uit van de Michael Bellicher Trilogie en worden verfilmd door regisseur Pieter Kuijpers (onder meer bekend van TBS). Zijn boeken worden uitgegeven in onder andere Italië, Frankrijk en Duitsland.

Scandinavische spanning
De Scandinavische thriller is niet meer weg te denken uit de hedendaagse misdaadliteratuur. De eerste keer dat Nederland kennismaakte met misdrijven in de vaak koude, sombere setting van de Scandinavische winter, was in de boeken van het Zweedse schrijversechtpaar Sjöwall en Wahlöö dat tussen 1965 en 1975 de succesvolle Martin Beck-serie schreef. Kenmerkend was de kritiek op de toenmalige sociaaldemocratische maatschappij. De eerste internationale literaire besteller van Scandinavische bodem was in 1992 Smilla's gevoel voor sneeuw van de Deen Peter Høeg.
Enkele jaren later brak Henning Mankell wereldwijd door met zijn reeks over de Zweedse inspecteur Wallander. De laatste megaseller is de Milleniumtrilogie van Stieg Larsson, die in Nederland 2 weken lang de top 3 in De Bestseller 60 bezet hield. Andere populaire Scandinavische auteurs zijn Camilla Läckberg, Lisa Marklund, Unni Lindell, Arnaldur Indriðason, Karin Fossum en Anne Holt.

NS is hoofdsponsor van Juni - Maand van het Spannende Boek.

> verwante berichten van Juni - Maand van het Spannende Boek

print deze pagina