Gemeente Breda

Proef uitschakelen verkeerslichten oversteekplaats Zwijnsbergenstraat

De verkeerslichten bij de voetgangersoversteekplaats op de Zwijnsbergenstraat bij het winkelcentrum De Burcht worden vanaf maandag 31 augustus uitgeschakeld.

Na een proefperiode van ongeveer twee maanden wordt besloten of de verkeerslichten definitief weg kunnen.

Â

Wethouder Willems: âBij wijze van proef worden de verkeerslichten uitgezet. In de proefperiode, die duurt tot de start van de herinrichting, bekijken we regelmatig hoe het gaat met de verkeersveiligheid en het oversteken van de straat. Mocht uit de proef blijken dat de situatie niet onveiliger is geworden, dan wordt de installatie afgebroken.â

Â

De proef vindt plaats vooruitlopend op de herinrichting van de Zwijnsbergenstraat dit najaar. Het gaat daarbij met name om het gedeelte tussen Zorgvlietstraat en de Lunenburgstraat. Doel is om de maximum toegestane snelheid terug te brengen van 50 naar 30 km/uur. Ook worden de rijbanen voor autoâs versmald en de middenbermen verbreed. Door de lagere snelheid van het autoverkeer ontstaat door deze aanpassing een beter overzicht. Vooral voetgangers zullen eerder en beter zichtbaar worden.

Deze maatregelen zijn eerder besproken met de Wijkraad IJpelaar/Overakker.

Â

Het is gebruikelijk dat bij het verwijderen van verkeerslichten een proefperiode wordt ingesteld. De reden hiervoor is dat als er problemen optreden de situatie eenvoudig, snel en goedkoop weer hersteld kan worden. Daarnaast kan de burger wennen aan de situatie zonder verkeerslichten. Ook kan een proefperiode uitwijzen dat het verwijderen van de verkeerslichten niet de juiste oplossing is.

Â

Om de verkeersveiligheid tijdens de proefperiode te waarborgen worden bij de oversteekplaats extra borden geplaatst (voetgangersoversteek) en borden met de tekst âproefperiode, installatie uitgeschakeldâ.

Â

Breda, 26 augustus 2009