Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein info/meningsvorming d.d. 31 augustus 2009

Tijd en plaats

Op maandag 31 augustus 2009 vindt er een Raadsplein informatieronde/meningsvorming plaats van 19.30-22.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle. In verband met de vele onderwerpen vindt er parallel een Raadsplein informatieronde plaats in de TAK-zaal

Informatieronde

Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde. Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Zijn de vragen voldoende beantwoord?

* wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde. Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.

De Zwolse organisatie in toekomstperspectief

Tijdens de behandeling van de begroting 2009 is aan de raad toegezegd om voor de Perspectiefnota 2010 te komen met een onderbouwing van de ontwikkelingen binnen de organisatie vanuit zowel intern als extern perspectief. Hiertoe heeft Lysias Consulting Group heeft het rapport "De Zwolse organisatie in Toekomstperspectief" opgesteld. In het rapport wordt op basis van 5 aspecten een nadere analyse gemaakt van de ontwikkeling van de organisatie. Conclusie is dat de gemeentelijke organisatie zal blijven groeien. Door een kader vast te stellen voor de doorontwikkeling van de organisatie, kunnen vervolgstappen worden gezet om de uitwerking voor te bereiden voor de strategische huisvestingsopgave. Ook wordt in het rapport inzicht gegeven in kanttekeningen rond de doorontwikkeling. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het geschetste perspectief van beheerste groei van de organisatie als basis voor de beoordeling van huisvestingsproblemen. Gezien de recente ontwikkelingen (bezuinigingen) ligt er een informatienota ter bespreking voor in het college. Direct na vaststelling door het college (25 augustus 2009) zal deze nota aan de raad worden toegezonden.

Meningsvorming

Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp. Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;

Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.

Uitvoeringsprogramma structuurplan

In juni 2008 stelde de Raad het structuurplan 2020 vast. In het toen toegezegde uitvoeringsprogramma is nu vastgelegd hoe de in het structuurplan neergelegde ambities bereikt kunnen worden. Daarbij is regie over de samenhang van de lopende ontwikkelingen van belang. Deze regie maakt samen met een stapsgewijze aanpak deze ambities hanteerbaar, stuurbaar en bereikbaar. Tijdens de informatieve behandeling van dit onderwerp op het Raadsplein van 22 juni 2009 zijn er een groot aantal vragen gesteld. Afgesproken is dat de openstaande vragen nog schriftelijk zouden worden beantwoord. De schriftelijk beantwoording is in deze raadsbundel opgenomen. Vooralsnog is er geen debat vraag geformuleerd. In de beslisnota wordt de raad voorgesteld akkoord te gaan met een tiental stappen ter uitvoering van de ambities uit het structuurplan 2020.

Fietsparkeren Zwolle

De gemeente wil het gebruik van de fiets in Zwolle stimuleren. Dat beleid is succesvol maar leidt soms tot onveilige situaties vanwege her en der geparkeerde fietsen. Fietsers dienen dus gefaciliteerd te worden in de vorm van veilige stallingen, fietsklemmen en parkeermogelijkheden bij de bestemming. In de binnenstad zijn in de maanden april en mei 350 extra fietsklemmen geplaatst. Daarvoor was een bouwvergunning nodig (beschermd stadsgezicht). In het stationsgebied kostte de geplande uitbreiding aan de Westerlaan veel tijd. De bestemming van het gebied liet uitbreiding niet toe (aantasting gevelbeeld gebouwen). Bovendien ging de uitbreiding voor de parkeergarage niet door i.v.m. veiligheidsoverwegingen. Aan de Westerlaan en Hanzelaan zijn er 500 extra wielklemmen bij gekomen. In het stationsgebied wordt vijf ochtenden per week handhavend opgetreden ter vergroting van de veiligheid. In de binnenstad zijn drie gratis bewaakte stallingen (Maagjesbolwerk, Meerminneplein en Pletterstraat). Het afgelopen jaar is de stalling aan de Pletterstraat qua capaciteit vergroot en de verwijzing verbeterd. De AFAC heeft vorig jaar ongeveer 5000 fietsen verwerkt, waarbij het ophaalpercentage van de fietseigenaren rond de 50% lag. De raad wordt voorgesteld kennis te nemen van de projecten die worden uitgevoerd ter vergroting van de fietsparkeercapaciteit in binnenstad en stationsgebied.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 24-08-2009 tot 31-08-2009