KNHS


Nederland scoort goud, zilver en brons
30 augustus 2009
Edward Gal - Totilas 1

1 | 2

Wederom nieuw wereldrecord voor Edward Gal

WINDSOR (KNHS) - De Kür op muziek, het derde onderdeel van het EK voor dressuurruiters, eindigde in een overweldigende zege voor Nederland. Edward Gal (Harskamp) won goud met Moorlands Totilas en schreef tegelijkertijd het tweede wereldrecord op zijn naam met een score van 90.750%. Het zilver was voor Adelinde Cornelissen (Beilen) met Parzival en het brons voor de lange tijd ongeslagen geachte diva van de Kür Anky van Grunsven (Erp) met IPS Salinero.

Buiten(p)aards was het wat Totilas, de zwarte zoon van Gribaldi, in de tuin van Windsor Castle de jury aan het eindelijk toch massaal opgekomen publiek liet zien. Een draf zo ruim uit de schouder, het voorbeen niet alleen zo ontzettend hoog optillend maar ook zo onwaarschijnlijk ruim wegzettend, daarbij het achterbeen sterk stuwend onderbrengend. In piaffe en passage spotte Totilas met de wetten van de zwaartekracht en in de galop zweefde de hengst door de baan alsof hij gedragen werd door de wind. Het publiek, anders zo stil als de spreekwoordelijke muis, kon zich tijdens de proef al niet inhouden en regelmatig moesten zij zich tot het uiterste inspannen om de ohhh's en ahhhh's niet al te luid te laten weerklinken. Toen de onwaarschijnlijke rit ten einde was en Edward zijn hoge hoed als in een gebaar van triomf hoog de lucht in had gestoken ging het publiek spontaan staan om het duo een ovatie te brengen. Op weg naar de uitgang straalde Edward van oor tot oor en wist toen al zeker dat hij de winnende rit had neergezet.

Voor de pure liefhebber van het paard en de paardensport was het tot voor kort onwaarschijnlijk dat een paard zo ongelooflijk kan bewegen. Met zoveel kracht, met zoveel macht en tegelijkertijd met zoveel souplesse. In alle onderdelen scoorde Totilas heel hoog en lijkt hij geen zwakke kanten te hebben. Daarnaast is de hengst mentaal zo koel in zijn hoofd dat het bijna niet voor te stellen is dat deze kalmte in een zo explosief lichaam huist. Een sprookje bijna, de gitzwarte hengst onder de schijnwerpers in de tuin van het oudste kasteel ter wereld, dat al 900 jaar door de Britse monarchen wordt bewoond. Een klein minpuntje in dit sprookje is dat Totilas geen schimmel is en Gal geen prins, maar een zeurpiet die daar op let.

Op voorhand was Anky de favoriet voor het goud, maar misschien speelden daarin ook wel sentimenten mee. Iedereen gunde de drievoudig Olympisch kampioene deze gouden medaille, maar tegen het overweldigende bewegingsmechanisme van Totilas kan Salinero nog niet op. Nog niet, want wie de strijdlust van Van Grunsven kent weet dat zij zich niet zo maar gewonnen geeft. Want ook Anky wilde winnen en haalde daarom de muziek uit de kast waarmee ze in Athene nog goud had gewonnen. Dit mede omdat de jury de muziek van Wibi Soerjadi minder lijkt te waarderen. Ondanks een sterk gereden proef leverde deze wisseling van muziek helaas niet het gewenste resultaat, want voor Anky was er 'slechts' het brons. Een medaille waar ze blij mee was, gezien de opgestoken duim op het ereschavot.

Tussen Gal en Van Grunsven nestelde zich Adelinde Cornelissen met Parzival. De vos wist ook nu weer te imponeren, maar net iets minder dan tijden de Grand Prix Spécial. "Thuis tijdens de training klopt mijn Kür exact met het bewegingsritme van Parzival, maar in de wedstrijdring is het net of hij er steviger tegenaan gaat. Dan worden zijn passen nog langer en binnen de kortste keren rijd ik voor de muziek uit. Dat kan natuurlijk niet, waardoor ik ook in deze Kür er weer met de handrem op moest rijden en dat komt de expressiviteit van de bewegingen van Parzival niet ten goede. Jammer, maar dan hebben we weer iets om verder aan te werken", reageerde Adelinde, die heel tevreden was met zilver. De enorme souplesse en elasticiteit die de rit van Cornelissen tijdens de door haar winnend afgesloten Grand Prix Spécial zo kenmerkte bleef nu lichtelijk achterwege, alhoewel zij ook nu diverse onderdelen zoals de pirouettes perfect uitvoerde.

De Britse Laura Bechtolheimer legde met Mistral Hojris beslag op de vierde plek, terwijl de Oostenrijkse Victoria Max-Theurer met Augustin vijfde werd. De eerste Duitse combinatie, Matthias Alexander Rath werd met Sterntaler-Unicef zesde.

Drie Nederlandse ruiters op het ereschavot was tien jaar geleden een utopie, net als de bijrol die Duitsland nu speelt. Edward Gal was sprakeloos. "Ik heb er werkelijk geen woorden voor, maar ik heb tijdens de gehele rit enorm genoten. Tijdens de uitgestrekte draf kon ik zien dat de mensen met open mond naar de draf van Totilas zaten te kijken. Op dat moment dacht ik bij mezelf dat het er wel heel erg mooi uit zou moeten zien. Ik ben blij dat mijn rit goed is geweest voor een wereldrecord, maar ik heb daar echt niet bewust naar toe gereden. Het ging als vanzelf. Wat mij wel verbaasd is dat een vierbenig wezen wat een paard nu eenmaal is zoveel emotie kan oproepen, temeer omdat ik tijdens dit EK pas mijn achtste Grand Prix, mijn tweede GP Spécial en mijn vierde kür reed", aldus Gal, die vele fokkers van paarden teleurstelde. "Ik vind het natuurlijk heel fijn dat het KWPN Moorlands Totilas heeft goedgekeurd als dekhengst. Toch zal het nog een paar jaar gaan duren eer er veulens die deze zwarte parel als vader hebben door de weide zullen dartelen", aldus Gal.

Adelinde Cornelissen was ook vol lof over de prestatie van Gal. "Een hele mooie proef, waar ik toch direct na mijn eigen rit van heb genoten". De Kür van Cornelissen is gebaseerd op de opera Parzival, waarin een ridder zich opwerkt tot koning. "Het was natuurlijk ontzettend mooi geweest als ik met drie gouden medailles dit kampioenschap had kunnen afsluiten, maar met twee gouden en een zilveren medaille is Parzival mijn koning en ik hoop dat hij dat nog vele jaren blijft", aldus een gelukkige Cornelissen.

Anky van Grunsven: "Ik ben werkelijk tot het uiterste gegaan en we hebben samen hard gewerkt. Ik ben heel tevreden met onze prestatie, mede omdat we samen bewijzen er op de goede momenten te staan. Daarom ben ik ook blij met brons".

Bondscoach Sjef Janssen tenslotte straalde van oor tot oor: "Ik ben een gelukkig mens. Nederland kon zeven medailles winnen en daarvan hebben we er zes binnengehaald. Dat is mooi, maar beter nog is de wijze waarop. Onze ruiters hebben de wereld proeven laten zien die nog nooit vertoond zijn", aldus Janssen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.alltechfeiwindsoreuropeans.com

Uitslag EK Kür op muziek:

Goud) Edward Gal (Harskamp) - Moorlands Totilas (Gribaldi x Glendale)
- 90.750%
Zilver) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Parzival (Jazz x Ulft) - 87.350%
Brons) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Salinero (v. Salieri) - 87.250% 4) Laura Bechtolsheimer (Eng) - Mistral Hojris - 81.750% 5) Victoria Max-Theurer (Oos) - Augustin - 79.000% 6) Matthias Alexander Rath (Dui) - Sterntaler-Unicef - 77.850%

Foto's: www.melissen.net en www.jmint.eu