Persbericht
Het Noord Nederlands Orkest en
Grand Theatre/Prime-concerten
presenteren programma
Michael Nyman Festival
Groningen, 26 augustus 2009
Tijdens NoorderZondag, 30 augustus 2009 wordt het programma van het negende gezamenlijke festival van het Noord Nederlands Orkest (NNO) en Grand Theatre/Prime-concerten gepresenteerd. Jaarlijks organiseren het NNO en Grand Theatre/Prime-concerten een festival rondom een levende hedendaagse componist.
Michael Nyman, die in Nederland bekend is geworden door de film 'The Piano', is niet alleen een beroemde componist van minimalistische muziek, maar ook fotograaf. Nyman staat zeven dagen lang centraal in Groningen. Tijdens het festival zijn er onder meer optredens van: Noord Nederlands Orkest | Michael Nyman Band | Ives Ensemble | Lunapark | The Northern Consort | De opera 'The Man who mistook his wife for a hat' naar het boek van Oliver Sacks | VocaalLAB | Matangi Quartet | Prof. Douwe Draaisma.
Naast muziek van Nyman worden er een aantal klassiekers van Brian Eno (Discrete Music) en Louis Andriessen (Hoketus) gespeeld. Er is een fototentoonstelling met werk van Michael Nyman in galerie Noorderlicht. In filmtheater Images wordt Peter Greenaway's 'Drowning by Numbers' vertoond. Het Michael Nyman Festival vindt plaats van 24 oktober tot en met 31 oktober in Groningen. Vanaf 30 augustus is het gehele festivalprogramma te lezen op www.michaelnymanfestival.nl . Meer informatie vindt u tevens op www.nno.nu en www.prime-nieuwemuziek.nl en vanaf 30 augustus aanstaande op: www.michaelnymanfestival.nl
Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.
Stichting Prime
Stichting Prime is een podium en producent voor hedendaagse muziek. Zij produceert projecten, concerten en festivals in Noord-Nederland. www.prime-nieuwemuziek.nl
E-mail: Prime@xs4all.nl | Tel: (050) 573 56 94
Noot voor de redactie,