Politie Groningen

Drie noordelijke korpsen controleren tijdens Bommen Berend

Twintig bestuurders onder invloed

Groningen, 29-08-2009 o Regiopolitie Groningen heeft deze zomer extra controles uitgevoerd op alcoholgebruik achter het stuur. Ook tijdens Bommen Berend was de politie alert op beschonken bestuurders. Dergelijke controles blijven nodig. Dit omdat het aantal beginnende bestuurders in Groningen, dat met een slok op achter het stuur zat, in 2008 is toegenomen. Tijdens het Gronings Ontzet op vrijdag 28 augustus sloegen de politie uit Groningen, Friesland en Drenthe de handen ineen voor een grote alcoholcontrole.

Resultaten

De politie hield vrijdagavond- en nacht de alcoholcontroles op het Emmaviaduct (Brailleweg), de Laan Corpus den Hoorn, de Turfsingel en het Zuiderpark. Van 1441 bestuurders werd een blaastest afgenomen. Hierbij werden 20 verdachten, waarvan 15 automobilisten en 5 bromfietsers, aangehouden voor rijden onder invloed. Bij acht verdachte bestuurders bleek het te gaan om beginnende bestuurders. Van twee automobilisten werd het rijbewijs ingevorderd. Het betrof hier allereerst een beginnende bestuurder met een promillage van 0,85. Een 66-jarige Stadjer spande de kroon tijdens de controles. Hij had 2 promille in zijn bloed. Ten slotte deelde de politie nog achttien bekeuringen uit voor diverse overtredingen. Zo reden zeven bestuurders in een auto zonder dat zij over een rijbewijs beschikten.

Bij de controle aan de Brailleweg werd de bestuurder van een bestelauto gecontroleerd en aangehouden. De passagier, een 48-jarige man uit de gemeente Coevorden, wilde vervolgens verder rijden. Een blaastest wees uit dat ook de Coevorder te veel alcohol gedronken. Na het opheffen van de controlepost zagen agenten toch met de bestelauto aan de rit ging. Hij werd na een korte achtervolging aangehouden. Op het politiebureau werd later vastgesteld dat de Drent 1,25 promillle alcohol in zijn bloed had. Vrijwel alle aangehouden bestuurders werden op de plek van de controles afgehandeld.

Het aantal alcomobilisten is in Groningen in 2008 licht toegenomen, van 1,3 naar 1,6 procent. De stijging wordt vooral veroorzaakt door beginnende bestuurders. Die groep steeg van 1,9 naar 2,5 procent. Zorgelijk, want beginnende bestuurders hebben een verhoogd ongevalrisico. Opvallend is dat vooral de oudere beginnende bestuurders (vanaf 25 jaar) vaak in overtreding zijn.

Lema
Voor beginnende bestuurders die worden gepakt met een promillage tussen 0,5 en 0,8, geldt sinds 1 oktober 2008 de LEMA: Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer. Dit promillage wordt al bereikt na het drinken van twee biertjes. Als de LEMA wordt opgelegd, moet de bestuurder verplicht twee bijeenkomsten bijwonen, die hij bovendien zelf moet betalen. Ligt het promillage boven 0,8, dan geldt de verplichting om een driedaagse cursus à 675 te volgen. Ook in dit geval draait de bestuurder voor de kosten op. Wanneer een bestuurder weigert mee te werken, riskeert hij de inname van zijn rijbewijs.

Effectiviteit van controles
Herhaling van alcoholcontroles blijft belangrijk, zo blijkt uit recent onderzoek van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) onder 10.000 alcoholovertreders. Bijna de helft (47,5 procent) van de beginnende bestuurders die een overtreding beging, zit naar eigen zeggen minimaal een keer per maand met alcohol op achter het stuur. Onder de ervaren bestuurders is dit 27,4 procent.

Pakkans
Uit het onderzoek blijkt dat de pakkans een rol speelt bij herhaling. Hoe hoger de respondenten de kans inschatten om gepakt te worden, des te meer ze bereid zijn om nooit meer met alcohol op te rijden. Bijna de helft geeft zelfs aan nooit meer onder invloed van alcohol te gaan rijden na te zijn gepakt.