NWO op de Beagle
28 augustus 2009
Na een lange tijd van voorbereidingen heeft vrijdag 28 augustus de Nederlandse driemaster Stad Amsterdam de trossen losgegooid en volgt ze als de Beagle opnieuw de vaarroute over de wereldoceanen die Darwin van 1831 tot 1836 aflegde met de HMS Beagle.
VPRO werkt voor dit project onder meer samen met CANVAS, Teleac en NWO. Verschillende onderzoekers van NIOZ komen aan boord om onderzoek te doen. NWO doet het hele jaar door verslag op deze pagina's. Bij de afvaart van de Beagle is NWO aanwezig. De VPRO maakt van de reis een tv-documentaireserie die vanaf 13 september 35 weken lang rond 21.10 uur op zondag wordt uitgezonden door de VPRO op Nederland 2.
Een jaar lang - van 1 september 2009 tot 23 april 2010 - zeilt de klipper Stad Amsterdam over de wereldzeeën. De 76 meter lange en 10 meter brede driemaster met 30-koppige crew is omgetoverd tot onderzoekslaboratorium annex VPRO-studio. Centrale vraag is of de mens echt bezig is het leven op aarde te vernietigen. Op zoek naar het antwoord monsteren op verschillende plekken wetenschappers, kunstenaars, schrijvers, dichters, politici en zelfs Sarah Darwin - de achterachterkleindochter van Darwin - aan.
NWO voert aan boord toponderzoek uit
NWO is op de Beagle goed vertegenwoordigd met een scala van excellente onderzoekers. Tussen vertrekpunt Plymouth en eindpunt Kaapstad zijn steeds een of meer NIOZ-onderzoekers actief aan boord van de Beagle.
Tussen Plymouth en Tenerife gaat Katja Philippart onder meer de kleur van de zee bestuderen. Langs Brazilië gaat Hans Witte de spreiding van vliegende vissen onderzoeken. Bij Argentinië zit Katja Philippart weer aan boord, nu samen met haar man Mardik Leopold (werkzaam bij IMARES Texel). Ze gaan samen de fronten van plankton en vogels in dit zeegebied in kaart brengen.
Langs de zuidelijke kust van Chili zijn Corina Brussaard en Anna Noordeloos er voor proeven met de bacteriën en virussen die in zeewater zitten. En tussen Tahiti en Sydney gaat Martien Baars de schaatsenrijder Halobates vangen en observeren. Voor NIOZ-geoloog Jan-Berend Stuut staat de hele reis een stofvanger aan boord, waarmee de bemesting van de zee met stof uit de lucht bepaald wordt.
Collega-onderzoekers van NIOZ voeren onder leiding van Geert-Jan Brummer weer een koraalboring uit op Keeling Island. Doel hiervan is om het verloop van de watertemperatuur in de regio te onderzoeken.
De laatste NIOZ-bijdrage aan boord is die van Herman Ridderinkhof. Ridderinkhof zal het zeilschip op het slotdeel van de tocht als `stroommeter' gebruiken om te laten zien hoe eeuwenlang gegevens over zeestromen verzameld werden.
De Beagle live volgen in de media
De VPRO maakt gedurende de hele tocht de 35-delige documentaireserie De Beagle, in het kielzog van Darwin. De bevindingen en belevenissen van bemanning en passagiers zijn non-stop te volgen via radio, tv en internet. Vier webcams zijn op het schip geïnstalleerd. In één live videostream geven ze 24 uur per dag een beeld van het leven aan boord. Bovendien doen crew, programmamakers en gasten in persoonlijke blogs en videoblogs verslag van de reis.
Op http://beagle.vpro.nl/ kan de koers van Stad Amsterdam van zeemijl tot zeemijl gevolgd worden. Maar het Beagle-project is ook te volgen op Flickr, Twitter en Delicious. Verder is de Beagle aanwezig op sociale netwerken zoals Hyves en Facebook. Om deze veelomvattende onderneming te realiseren, heeft de VPRO samenwerking gezocht met verschillende partijen, zoals Teleac, VRT, KNAW, WNF en het Platform Bèta Techniek.
laatst gewijzigd op 29 augustus 2009