Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Groningen, juli 2009

JOOST SWARTE ALS VORMGEVER

De als striptekenaar begonnen Joost Swarte (Haarlem, 1947) is ondertussen (wereld) beroemd om zijn grafische vormgeving. Boekomslagen en -inhoud, affiches, cartoons, tijdschriftomslagen, postzegels, telefoonkaarten, logo's en vignetten enz. behoren tot zijn oeuvre. Daarnaast is Swarte ook bezig met glas-in-loodramen, architectuur, platenhoezen, beelden en de inrichting van tentoonstellingen en musea. Zo richtte hij onlangs in België het Hergémuseum en een expositie over Willy Vandersteen in. Het Grafisch Museum Groningen concentreert zich van 29 augustus t/m 8 november op Swarte als grafisch vormgever.

Het oeuvre van Joost Swarte is enorm en ondertussen ver buiten onze landsgrenzen bekend. Swarte creëert een geheel eigen wereld in tekst en beeld, waarbij humor een zeer belangrijke rol speelt. Met behulp van deze humor is hij in staat de mens op toegankelijke wijze een spiegel voor te houden. Paul Hefting noemt het 'een mix van nuchtere helderheid en een gevoel voor absurditeit en surrealisme'. Swarte laat zich qua stijl vooral inspireren door de periode tussen de beide wereldoorlogen in, maar ook wel door de jaren vijftig en de postmoderne vormgeving.

De expositie in het Grafisch Museum streeft ernaar de bezoeker mee te nemen naar die typische Swarte-wereld. Het vestigt de aandacht op zijn grafische ontwerpen en typografie. Voor elk ontwerp dat hij maakt, of het nu een boekomslag, een affiche of een logo is, bedenkt hij een nieuwe letter. Hij bedenkt dan alleen die letters die hij nodig heeft en laat de overige letters van het alfabet weg. Hoe komen Swartes ontwerpen en in het bijzonder zijn letters tot stand, wat inspireert hem tot het bedenken van letters en totaalontwerpen, hoe veelzijdig is hij als het op ontwerpen aankomt? Zowel een eerste krabbel op een bierviltje of servetje als het eindproduct zal op de tentoonstelling te zien zijn.

Swarte werkt(e) in opdracht voor PTT (postzegels), KPN (telefoonkaarten), Fay Lovsky (platenhoezen), gemeente Haarlem (samen met Architectenbureau Mecanoo Theater De Toneelschuur en het stadslogo), het Vlaamse blad Humo, het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker, Radboud Ziekenhuis Nijmegen (kinderafdeling), de Hanzehogeschool Groningen (muurschilderingen) enz. enz. Recentelijk was hij betrokken bij de inrichting van het Hergé Museum en ontwierp hij een beeld voor de gemeente Slochteren.

De expositie zal na Groningen nog te zien zijn in Boedapest, Hongarije en gaat mogelijk nog door naar New York en Brussel.

Het Grafisch Museum Groningen is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Het museum bevindt zich aan de Rabenhauptstraat 65 in Groningen, 050-5256497 en www.grafischmuseum.nl. Volwassenen ¤ 4,-; kinderen ¤ 3,-; gezinskaart ¤ 10,-

---