Eerste Nederlander die de status van " Goldrider" behaald bij de UCI
MUIDEN, 20090828 -- Na het rijden van 8 internationale wedstrijden over de hele wereld (één in Afrika, één in Nieuw Zeeland en 5 in Europa) heeft de UCI aan Michiel van Walsem (1960) uit Muiden als eerste Nederlander en als 6e ter wereld de status van Goldrider toegekend.
Deze titel wordt verleend aan die wielrenner die alle 8 wedstrijden die door de UCI zijn goedgekeurd als de beste amateur races ter wereld heeft volbracht. De "Golden Bike series" worden gezien als de World Cup in het "Cycling for all" programma van de UCI dat zij ter promotie van het amateur wielrennen heeft opgesteld. Alle races zijn jaarlijks terugkerende evenementen gehouden in de Pyreneeën, de Alpen en de mooiste plekken om te fietsen. De ritten moeten voldoen aan de eisen die de UCI stelt aan zulke races over de weg. In 2009 maakten de volgende races deel uit van de Golden Bike Series:
Cape Argus Pick n Pay Cycle Tour, Zuid Afrika; De Ronde van Vlaanderen, Belgie; Gran Fondo Internazionale Felice Gimondi, Italie; Quebrantahuesos, Spanje; Cyclosportive l'Ariégeoise Frankrijk; Gruyère Cycling Tour, Zwitserland en de Wattyl Lake Taupo Cylcle Challenge in Nieuw-Zeeland.
Voorheen maakten ook de Amstel Gold Race in Nederland en de Rothaus Riderman in Bad Duerheim, Duitsland deel uit van deze serie, maar beide races hebben de samenwerking met de UCI voor de Golden Bike Series stopgezet.
Alle races zijn zeer verschillend van aard, en tussen de 100 en 250 km lang (afhankelijk van de gekozen route) maar ze komen overeen op één aantal punten en dat is, dat ze een zeer goede organisatie hebben die door de UCI wordt gecontroleerd en dat ze toegankelijk zijn voor rijders op ieder niveau. Een veilige wedstrijd is dus gegarandeerd met goede begeleiding aan start en finish en gedurende het gehele parcours.
Eind 2006 is Michiel van Walsem in aanraking gekomen met het rijden van fietswedstrijden door een uitnodiging voor een fietswedstrijd over 94,7 km in Johannesburg, waar hij op dat moment voor zijn werk was. Dit kwam goed uit omdat hij na een operatie waar zijn kruisband is vervangen al wat kilometers op de fiets had gezeten tijdens het revalidatie proces, en best wilde kijken wat zijn knie weer aan kon. Na deze wedstrijd volgde snel een uitnodiging van een Afrikaanse vriend om ook aan de Cape Argus mee te rijden in maart van 2007. Dit was gelijk de eerste van de Golden Bike Series en is de grootste wielerwedstrijd ter wereld met 42.000 inschrijvingen ieder jaar. Het parcours vanuit Kaapstad van 110 kilometer voert langs één van de mooiste routes ter wereld en gaat langs twee oceanen. Vooral de Chapmans Peak langs de Atlantische Oceaan is een prachtige klim in deze race. Inmiddels heeft Michiel deze wedstrijd al drie keer gereden, de laatste keer op een racetandem samen met zijn 12-jarige zoon Tim.
Na deze race volgden de Amstel Gold Race vanuit Valkenburg, in het Limburgse land met de bekende klim van de Keutenberg en de finish op de Cauberg en vele andere ritten. Na in Kaapstad al aan de start te hebben gestaan met o.a Steven Rooks, Greg Lemond en Jan Ulrich reed Michiel in 2008 in Zwitserland een race met de kersverse Olympische kampioen Fabian Cancellara die in de regio Bern een thuiswedstrijd reed. Hoewel dat niet een doel van deze wedstrijden is geeft het altijd iets extra's aan een race als de professionals en oud profrenners de race ook rijden. In Italië verscheen Michiel aan de start met de naamgever aan de rit vanuit Bergamo, Felice Gimondi, één van de vijf wielrenners ter wereld die ooit en de Tour de France, en de Giro en de Vuelta (TGV) hebben gewonnen. Wel past dit in de doelstellingen van de UCI, namelijk amateur wielrenners hun passie laten beleven buiten hun landsgrenzen en zo een nieuwe horizon te ontdekken op zowel sportief als cultureel gebied. Dit laatste is zeker gebeurt met de vele ontmoetingen die deze wedstrijden met zich mee brachten. Overal waar Michiel is geweest samen met zijn Zuid Afrikaanse vriend Charles Marais, die ook alle ritten met hem heeft gereden, hebben zij met veel mensen contact gehad en mooie momenten mogen beleven. Dat er hele zware ritten bij zaten mag duidelijk zijn, er zijn in zowel de Alpen als de Pyreneeën verschillende bergen beklommen die ook onderdeel uitmaken van de Tour de Giro of de Vuelta en dat zijn over het algemeen niet de makkelijkste klimmetjes, maar ook de Kapelmuur van Geraardsbergen moest er aan geloven.
Als beloning voor het behalen van de status van Goldrider kreeg Michiel behalve het speciale Goldrider shirt ook een Goldrider pas, die toegang geeft tot vele UCI evenementen.
De Goldenbike Series hebben dus veel te bieden voor getrainde amateur wielrenners en staan garant voor prachtige fietsmomenten.
Ingezonden persbericht