NEN
ISO 22000 toepassing mogelijk uitgebreid
vrijdag 28 augustus 2009, 15:25
ISO 22000, de norm voor management van voedselveiligheid, is opgesteld
als generieke norm die van toepassing is op de gehele agro-food keten,
van het bekende zaadje tot karbonaadje. Deze algemene opzet en brede
inzetbaarheid maakt dat het voor een aantal onderdelen van de keten
nuttig is om een sectorspecifieke aanvulling te maken op de norm. In
een dergelijke aanvulling kunnen bijvoorbeeld in meer detail
basisvoorwaardenprogramma's worden opgenomen die specifiek op de
betreffende sector van toepassing zijn. Tijdens de eerste vergadering
op 17 en 18 september wil de nieuw opgerichte ISO commissie ISO/TC
34/SC 17 (Food Safety Management Systems) onderzoeken voor welke
sectoren een specifieke aanvulling gewenst is.
De voedingsmiddelenfabrikanten hebben als eerste een aanvullend
document bij ISO 22000 opgesteld. Het is op dit moment beschikbaar als
publicatie van het Britse normalisatie-instituut, BS PAS 220
(Prerequisite programmes on food safety for food manufacturing). De
initiatiefnemers hebben PAS 220 onlangs bij ISO ingebracht om het als
ISO Technische Specificatie (ISO/TS) uit te laten komen. Het document
krijgt hierdoor een internationale status en zal wereldwijd
gemakkelijker geaccepteerd worden. ISO 22000 in combinatie met PAS 220
vormen onderdeel van het FSSC 22000 certificatieschema, dat ter
goedkeuring is aangeboden aan het GFSI.
Andere sectoren waarvoor het interessant kan zijn een sectorspecifieke
invulling van ISO 22000 op te stellen zijn onder andere diervoeder,
verpakkingsmiddelen en horeca. Het feit dat ISO tijdens de eerste
vergadering van SC 17 de behoefte aan andere initiatieven heeft
geagendeerd, biedt bij uitstek een gelegenheid om een eventuele
Nederlandse belangstelling bij ISO onder de aandacht te brengen.
Andere landen zullen dit ook doen en ook bij ISO geldt '' wie het
eerst komt die het eerst maalt''.
Meer informatie: Marcel de Vreeze, tel. (015) 269 01 25
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Cursus ISO 22000: invoeren van een voedselveiligheidsmanagementsysteem
(Cursus) Cursussen Kwaliteits-, arbo- en milieumanagement