UMC Utrecht


Levensverwachting bij COPD voorspelbaar

Een arts hoeft grofweg slechts drie zaken te weten om te weten hoe erg het gesteld is met een COPD-patiënt. Een index bestaand uit longfunctie, kortademigheid en leeftijd kan adequaat de kans op overlijden binnen drie jaar schatten. Epidemioloog prof. dr. Karel Moons van het UMC Utrecht beschrijft deze resultaten samen met collega's van het AMC Amsterdam en het Academisch Ziekenhuis Maastricht in The Lancet van zaterdag.

Via een vergelijking van 342 Spaanse en 232 Zwitserse COPD-patiënten bepaalde een internationaal team van artsen en epidemiologen welke factoren de kans op sterven over drie jaar voorspellen. De onderzoekers brachten een bestaande index terug tot een checklist van slechts drie items. Naast de leeftijd moet de arts de longfunctie van de patiënt bepalen via een eenvoudige blaastest. Ook moeten patiënten aangeven bij welke inspanning ze last krijgen van kortademigheid. Deze drie punten kunnen goed voorspellen of een COPD-patiënt binnen drie jaar overlijdt. De onderzoekers noemen de checklist de ADO-index (afgeleid van Age, Dyspnoea, and airflow Obstruction).

Moons: "We hopen dat de eenvoud van de ADO-index ervoor zorgt dat niet alleen specialisten maar ook huisartsen de regel zullen gaan gebruiken om de prognose van COPD-patiënten te voorspellen. Zowel voor artsen als patiënten is het erg belangrijk om te weten wat het waarschijnlijke beloop van de ziekte zal zijn."

COPD (chronic obstructive pulmonary disease) is een chronische belemmering van de luchtwegen en wereldwijd een belangrijke sterfteoorzaak. Roken is een van de grootste veroorzakers van COPD, maar luchtverontreiniging draagt ook sterk bij. Patiënten kampen vaker met chronische bronchitis en longemfyseem. Op lange termijn kan de ziekte dodelijk zijn. In Nederland lijden ruim 300.000 mensen aan de ziekte.

Prof. dr. Karel Moons is verbonden aan het Julius Centrum van het UMC Utrecht. Daarnaast werkten uit Nederland Dr. Gerben ter Riet van het AMC en Dr. Alphons Kessels van het Academisch Ziekenhuis Maastricht mee aan het onderzoek. Epidemiologen en longartsen uit Baltimore, VS, Barcelona en Zurich hebben de studie opgezet en uitgevoerd. vrijdag 28 augustus 2009