Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 27 augustus 2009

Subsidiestop As Siddieq

Godfried Lambriex, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes, zet de subsidie aan de As Siddieqschool stop, net als de gemeente Amsterdam. Het bestuur van de basisschool op islamitische grondslag functioneert te slecht. Ook ontbreekt het op de school aan voldoende expertise om de kwaliteit van het onderwijs aan en de zorg voor de leerlingen te waarborgen. Wethouder Lodewijk Asscher van de gemeente Amsterdam heeft vanmiddag ook aangekondigd een subsidiestop in te stellen voor de school.

Een falend bestuur en onvoldoende zorg en kwaliteit voor het onderwijs zijn de aanleiding voor stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex en wethouder Lodewijk Asscher om de stedelijke subsidies aan de As Siddieqschool stop te zetten. Een gesprek met het bestuur van de school heeft in de ogen van de stedelijke bestuurders niets opgeleverd om tot verbetering van de kritiekpunten op de school te komen.

'Zolang er geen mensen zitten die ons geld effectief kunnen aanwenden voor verbetering van onderwijs en zorg, moeten we stoppen met de subsidie,' aldus Lambriex. Wel vindt de stadsdeelvoorzitter dat de As Siddieqleerlingen net als andere basisscholieren in De Baarsjes moeten kunnen blijven schoolzwemmen en de schooltuinen bezoeken. Hij laat uitzoeken hoe daarvoor gezorgd kan worden.

De As Siddieqschool kwam onlangs opnieuw in opspraak. Aanleiding was een ingezonden brief van een ex-lerares in dagblad het Parool over de onverdraagzame houding tegenover niet-moslims die de leerlingen zou worden bijgebracht.

Kort voor de zomer werd door Godfried Lambriex al geconcludeerd dat de kwaliteit van het onderwijs tekort schoot, net zoals de leerlingzorg. Hij was daarover al met de school in contact getreden. Daarop bleek dat ook een begin 2009 ingezette verbetering al weer tot het verleden behoorde. Het bestuur functioneert niet en is niet in staat om de noodzakelijke verbeteringen tot stand te brengen. De directie is niet op sterkte en functies die cruciaal zijn voor de kwaliteit van onderwijs en zorg zijn niet ingevuld.

Na een overleg met het bestuur vanmiddag stelt Lambriex het niet langer verantwoord te vinden om stadsdeelgeld in de school te steken.