Gilze en Rijen begonnen met scheiden van plastic verpakkingen
Veel inwoners van Gilze en Rijen zijn begonnen met het apart houden van plastic verpakkingsafval. Dat roept bij sommige inwoners vragen op. Hieronder vindt u de antwoorden.
Waar bied ik het plastic afval aan?
Binnen de bebouwde kom halen we de gevulde zakken op de centrale aanbiedplaatsen op, waar u ook de grijze en groene container aanbiedt. Eén keer per vier weken halen wij deze op in de bebouwde kommen van Rijen en Gilze. Buiten de bebouwde kom halen wij de gevulde zakken één keer per acht weken op. In het buitengebied worden de zakken opgehaald op de plaatsen waar u de grijze en groene container neerzet. U kunt op de inzamelkalender zien wanneer wij in uw wijk het plastic afval ophalen.
Moet ik het plastic afval schoonmaken voordat ik het in de zak doe?
U kunt uw plastic verpakkingsafval ongewassen en met dop aanbieden. Het is wel belangrijk dat het verpakkingsmateriaal leeg is en dat daaraan geen papier, karton of (aluminium-) folieresten meer zitten. Let dus op: er mag alleen plastic verpakkingsmateriaal in de zak.
Waarom zamelt de gemeente alleen verpakkingen in en geen andere plastic producten?
Massieve plastic producten zoals bijvoorbeeld tuinstoelen, zijn gemaakt van samengesteld plastic. Verpakkingen bestaan vaak uit een pure vorm van plastic. Dit zorgt ervoor dat die verpakkingen heel geschikt zijn om weer te gebruiken. Dit spaart nieuwe grondstoffen uit.
De zakken voor plastic afval zijn op, hoe kom ik aan nieuwe?
U kunt vanaf eind september nieuwe zakken kopen in de supermarkten. U betaalt daarvoor een bedrag van zeven eurocent per zak en er zitten tien zakken op een rolletje.
Gaat de afvalstoffenheffing door het apart inzamelen van plastic afval omhoog?
Nee, de afvalstoffenheffing gaat niet omhoog. De producenten betalen voor het apart inzamelen van plastic verpakkingsafval een bijdrage aan het afvalfonds. De gemeente krijgt voor het apart inzamelen een bijdrage uit dit afvalfonds. Omdat u de grijze container minder vaak aan straat zet, hebben wij minder inkomsten uit ledigingen. Daarom is de bijdrage net niet groot genoeg om alle kosten te dekken. Daarom betaalt u voor de zakken om het plastic afval in aan te bieden een klein bedrag van zeven eurocent per stuk.
Waarom meedoen?
Door plastic verpakkingsmateriaal goed te scheiden kunt u kosten besparen. U hoeft uw grijze container namelijk minder vaak te laten legen. Bovendien worden van het ingeleverde plastic allerlei nieuwe spullen gemaakt, nieuwe verpakkingen, fleecekleding, speelgoed en tennisballen.
Waar de zak bewaren tot hij vol is?
U kunt de zak bij de minicontainers of in de berging bewaren. De zak is zo licht dat u hem zelfs aan een haakje kunt hangen.
Hoe kan ik de zakken het beste vullen?
U kunt uw plastic fles of flacon het beste plat gedrukt weggooien. Dit betekent dat u de dop eraf haalt en de lucht uit de verpakking drukt. U kunt de dop daarna weer op de fles of flacon schroeven. Grotere verpakkingen en flessen van wasmiddelen kunt u eerst vullen met zakjes en kleinere verpakkingen. Dan neemt het plastic afval minder ruimte in. Bovendien, hoe meer plastic er in een zak zit, hoe hoger het gewicht, hoe meer kans dat de zak goed blijft liggen op de aanbiedplaats.
Wilt u meer weten?
Meer informatie over de gescheiden inzameling en het opnieuw gebruiken van plastic verpakkingen vindt u op hier op de site, ga dan naar 'ik wil meer weten over plastic verpakkingsafval'. Ook op de website van plastic heroes (www.plasticheroes.nl) kunt u allerlei informatie vinden.
Gemeente Gilze en Rijen