Persbericht

27 augustus 2009

Meer dan tachtig nieuwe programma's bij publieke
omroep

Nieuwe omroepplayer deelt programma's met online nieuwsmedia en

sociale netwerken

De publieke omroep komt in het nieuwe seizoen met meer dan tachtig nieuwe

programma's, waaronder veel Nederlands product. Vooral Nederland 3 zet de

vernieuwing centraal. De vernieuwing van Nederland 2 benadrukt het

verdiepende karakter van dit net. Op Nederland 1 ziet het publiek veel

vertrouwde gezichten met sterke programmatitels. De publieke omroep stelt

dit seizoen zijn programma's en videobeelden via een nieuwe omroepplayer van Uitzending Gemist beschikbaar aan websites van bijvoorbeeld kranten en online netwerken. Hiermee vergroot de publieke omroep zijn bereik en zoekt deze nadrukkelijk mensen op met een minder traditioneel mediagebruik, zoals jongeren.

De publieke omroep wil zijn impact vergroten door relevante thema's via radio, tv, mobiel, internet en on-demand aan te bieden. Een voorbeeld hiervan is De Beagle (VPRO/TELEAC). De wereldreis in het kielzog van Darwin wordt verslagen op Radio 1, Nederland 2 en het themakanaal Geschiedenis 24. Het publiek kan on-demand videobeelden zien van de crew en van gasten, aangevuld met online achtergronden, discussiefora, webcams en blogs. Andere voorbeelden van crossmediale projecten zijn De Oorlog (NPS), De Olympische Spelen (NOS), Iedereen kan internetten (MAX), de jeugdserie SpangaS (NCRV), 3FM Serious Request en de interactieve comedy over online daten Oh my God! (BNN). De vernieuwde portal Omroep.nl wordt begin september gelanceerd en gidst het publiek door dit multimediale aanbod.

Vertrouwd op Nederland 1
Nederland 1 heeft het NOS Journaal, EénVandaag (AVRO/TROS) en Pauw & Witteman (NPS/VARA) als vertrouwde ankerpunten. Het best bekeken net bepaalt het gesprek van de dag voor vele Nederlanders, bijvoorbeeld met het nieuwe Lieve Paul (VARA), waarin Paul de Leeuw controversiële onderwerpen bespreekbaar maakt. Nieuw dit jaar op Nederland 1 is Over Mijn Lijk (BNN), het hoogst gewaardeerde programma van de publieke omroep in 2008, met Yvon Jaspers als nieuwe presentatrice. Zij presenteert ook weer een nieuwe reeks van Boer zoekt Vrouw (KRO).

Nederland 1 heeft nieuwe dramaseries, waaronder het vierdelige Bernhard, Schavuit van Oranje (VPRO) en het familiedrama Bloedverwanten (AVRO).

In het nieuwe DNA Onbekend (NCRV) worden familiegeheimen ontrafeld door middel van een DNA-test en Met Niets Begonnen (EO) volgt Nederlanders die door een geniale ingeving een miljoenenimperium opbouwden. Nederland 1 zendt nieuwe cabaretshows uit met Bert Visscher en Jan Jaap van der Wal (VARA). Muziek is er met André Rieu op het Vrijthof 2009 (TROS) en met Op zoek naar Mary Poppins (AVRO), waarin Nederland de zoektocht naar een nieuwe hoofdrolspeelster voor de gelijknamige musical volgt op tv en internet.

De vertrouwde programma's van Nederland 1 keren terug met nieuwe reeksen, waaronder Opgelicht (TROS), Hello Goodbye (NCRV) en dit jaar op donderdag De Reünie (KRO).

Verdiepend op Nederland 2
Nederland 2 is in het nieuwe seizoen hét net voor kunst en cultuur en biedt verdieping met achtergronden bij het nieuws, programma's over geschiedenis en kwaliteitsdrama.

Met Toneel op 2 is de toneelregistratie terug op tv, een reeks van zes stukken van gerenommeerd tot experimenteel. In oktober zendt Nederland 2 de première uit van de musical Amandla! Mandela (NOS/NPS). Nieuw is het vierdelige programma van Freek de Jonge, waarin hij cultuur op locatie centraal stelt. Meer cultuur is er met Kunststof TV (NPS), Kunstuur (AVRO), Opium TV (AVRO) en Eeuw van de Stad (VPRO), in samenwerking met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Natuurlijk volgt Nederland 2 ook weer het IDFA (VPRO) en het Nederlands Film Festival (VPRO), waarin een nieuwe generatie Nederlandse actrices centraal staat.

Historische gebeurtenissen zijn de inspiratiebron voor programma's als De Beagle (VPRO), Rosenmöller en De Val van de Muur (IKON) en De Oorlog (NPS), waarin Rob Trip persoonlijke verhalen brengt vanuit uiteenlopende locaties in Europa en Indië. In het kader van de 400-jarige relaties met New York gaan Pieter Jan Hagens en Eva Jinek vanaf 8 september op zoek naar Nederlandse invloeden in het dagelijkse programma Nederland in New York (AVRO/NOS). Eind september zendt Nederland 2 de vierdelige documentaireserie The New York Connection (AVRO) uit.

Nieuwe dramaseries op Nederland 2 zijn Annie M.G. (VARA/NPS), het Nederlandse koningsdrama De Troon (AVRO) en In Therapie (NCRV), waarin de kijker meegaat op een fascinerende reis door de wereld van de psychotherapie. Persoonlijke verhalen staan centraal in veel nieuwe programma's op Nederland 2, zoals bij De Kist (EO), waar de kijker uitgenodigd wordt na te denken over leven en dood. De Rode Kamer (KRO) helpt mensen bij een kleine fobie of een groot trauma. De Nalatenschap (MAX) volgt elke week de afwikkeling van een erfenis met persoonlijke verhalen over het huis en de inboedel. In de nieuwe documentaireserie De Zorgboerderij (RVU) worden drie geheel verschillende zorgboerderijen gevolgd.

Vernieuwend op Nederland 3

Nederland 3 trapt het nieuwe seizoen af met het TV Lab, waarin vernieuwing en experiment centraal staan in 18 tv-pilots. Een kijkerspanel bepaalt mede welke programma's een vervolg verdienen. Ook de maanden daarna brengt 3 veel nieuwe programma's. Zo is de vrijdag vernieuwd, met een nieuwe reeks van Ranking the Stars (BNN) en De Badgasten (BNN), een nieuw improvisatieprogramma met Valerio Zeno, met sketches en muziek. Daarna volgt het nieuwe Claudia op Vrijdag (VARA), waarin Claudia de Breij het nieuws vanuit haar huis becommentarieert.

Het publiek kan dit seizoen een aantal nieuwe humorseries verwachten, zoals het satirische Harirah (VPRO), waarin hoofdrolspelers van Marokkaanse en Turkse afkomst hun kijk op de Nederlandse samenleving delen. Nederland 3 komt ook met het nieuwe Sorry, Minister (VPRO), de Nederlandse versie van de Britse comedyhit Yes Minister. De Amerikaanse twaalfdelige kwaliteitsserie Dexter (VPRO), een intelligente mix van humor en horror, wordt in november dagelijks uitgezonden.

In het nieuwe Marc-Marie in 't Wild (KRO) krijgt de cabaretier de opdracht om de meest wilde dieren in Afrika zo dicht mogelijk te naderen. In Ouders hebben geen Seks (KRO) maken Sofie van den Enk en seksuologe Maria Schopman seks bespreekbaar met jongeren en hun ouders. In de show Weten zij Veel?! (AVRO) wordt de kijker geconfronteerd met vooroordelen van verschillende groepen: van gothics tot kappers. In Echt Niet?! (Teleac) stelt Frank Lammers de vraag welk onwerkelijk onderzoek echt is en welke niet. Ik Weet wat je Deed (TROS) laat mensen raden hoe ze onder hypnose met hun ultieme droomwens omgaan, wat leidt tot verrassende inzichten in iemands persoonlijkheid.

Muziek is er op 3 met de Nationale NederPop Show (VPRO), het concert van Madonna (NPS) en met de zoektocht naar een derde bandlid voor Di-Rect, onder leiding van BNN-DJ's Coen en Sander in Wie is Di-Rect? (BNN). Kunst en cultuur door het oog van jong Nederland komt aan bod in Up Close (AVRO). Jort Kelder staat vanaf november met een nieuw programma (KRO) midden in de wereld van geld en zaken. Triana (NPS), de actuele talkshow over macht, geld en media komt terug als wekelijks live-programma, gepresenteerd door Joost Karhof. Het dagelijkse NOS Sportjournaal blijft op Nederland 3, samen met een nieuw seizoen Champions League (NOS).

Z@PP
Z@PP start het nieuwe seizoen met Z@PPLIVE (NCRV), een chaotische brutale live show op de zaterdagochtend, met nieuws, games en chat-mogelijkheden. Ook is er op Z@PP nieuw jeugddrama met 2012 Het Jaar Nul (AVRO), Verborgen Verhalen (EO), Ik ben Willem (VPRO), XMIX (EO) en de serie Tien Torens Diep (AVRO), de verfilming van het boek van Jacques Vriens. De films Timboektoe (KRO), Scheepjongens van Bontekoe (KRO) en Kapitein Rob (KRO) beleven hun tv-première op Z@PP.

In het nieuwe 13 in de Oorlog (NPS) presenteert Lisa Wade op locatie een serie met archiefbeelden en dramascènes, waarin elke aflevering één kind centraal staat. Via een online game krijgen kinderen wekelijks een nieuwe opdracht, waarmee ze aan den lijve ondervinden welke lastige dilemma's een oorlog met zich meebrengt. Deze serie loopt gelijktijdig met De Oorlog (NPS) op Nederland 2, een gezamenlijk geschiedenisproject voor groot en klein.

Ook nieuw is Karaoke Kids, waarin een klaslokaal omgebouwd wordt tot karaokebar en kinderen hun favoriete liedjes zingen. Villa Achterwerk (VPRO) bestaat dit jaar 25 jaar en Kinderen voor Kinderen (VARA) viert zijn dertigste verjaardag. Beide programma's krijgen hiervoor speciale aandacht op Z@PP.

De jeugddocumentaire is terug op Z@PP, met zes nieuwe documentaires rondom het IDFA (VPRO).

Z@ppelin
Z@ppelin is dit seizoen helemaal vernieuwd. Zo zingen het nieuwe gezicht Nienke en haar Z@ppelin kinderliedjes tussen de programma's. Jonge kinderen kunnen meezingen met deze "plaatjeskaraoke". Ook de programmering is dit seizoen vernieuwd, met de nieuwe kleipoppetjes- animatie van Bert en Ernie (NPS), waarin de Sesamtraatfiguren te zien zijn op de maan, de zuidpool, de Himalaya en vele andere plekken. Andere nieuwe kinderseries op Z@ppelin zijn Bol en Smik (TROS) en XMIX (EO), Olivia (VPRO) en Nellie en Cezar (EO). Kinderen kunnen in het nieuwe seizoen op bezoek bij het Sprookjesboomfeest (TROS), met zang, dans en voorleesverhaaltjes.

Uitzending Gemist en Nederland 24
In het nieuwe seizoen wordt het Nederlandse televisiearchief van het Instituut voor Beeld en Geluid geleidelijk aangeboden op Uitzending Gemist. De on demand-dienst is ook beschikbaar via digitale televisie en sinds vorig jaar op mobiel. Nederland 24 is met twaalf themakanalen het verlengstuk van Nederland 1, 2 en 3. Het diverse aanbod van de publieke omroep komt hier tot zijn recht met kanalen als Spirit 24, 101.TV en Consumenten 24.

Verbreding op de publieke radio
Radio is een toekomstbestendig medium. Het afgelopen jaar is de gemiddelde luistertijd in Nederland toegenomen. De publieke omroep heeft met zijn radiozenders een breed bereik: van grootstedelijke multiculturele jongeren op FunX tot ouderen op Radio 5. Radio 1 is de nieuws- en sportzender en doet verslag van alle belangrijke gebeurtenissen van nationale of internationale betekenis. Radio 2 start het seizoen met de Nationale Aan De Slag-dag op 7 september en eindigt het jaar met de Top 2000 op radio, tv, internet en live in concert. 3FM is gedurfd met aandacht voor veel nieuwe muziek. Eén van de jaarlijkse hoogtepunten van de popzender is 3FM Serious Request. Het Glazen Huis staat in december in Groningen en de dj's gaan aandacht vragen en geld inzamelen voor malariabestrijding. Zeker is dat ook dit jaar weer Glazen Huizen staan in België en Zweden. Radio 4, de publieke zender voor klassieke muziek, biedt de mooiste concertseries en reikt in september voor het eerst de Radio 4 Prijs uit aan de musicus, het gezelschap of de instelling die zich op onderscheidende manier heeft beziggehouden met het presenteren van klassieke muziek aan een breder publiek. Radio 6, het publieke station op de kabel met jazz, soul, rhythm & blues, heeft vier nieuwe programma's: Sylvana's Choice van Sylvana Simons, dagelijks van 14.00 tot 16.00 uur. Vanaf maandag 31 augustus iedere werkdag van 16.00 tot 19.00 uur Mijke's Middag met presentator Mijke van Wijk. Mijke's Middag staat voor een prettige mix van energievolle jazz en soulmuziek. Op de zaterdagavond vanaf 5 september draait Giel Beelen de hippere jazz in een fijne flow in zijn programma Giel Jazz, van 18.00 tot 19.00 uur. Daarna gaat Leo Blokhuis de Radio 6-studio in voor zijn programma Sweet Soul Music van 19.00 tot 20.00 uur.
Iedereen kan de nieuwe promo's van het nieuwe seizoen bekijken op de site hetnieuwetvseizoen.nl