Ingezonden persbericht




Adelheid Roosen, F. Starik en Mevis & Van Deursen winnen Amsterdamprijs

Theatermaakster Adelheid Roosen, dichter F. Starik en het ontwerpersduo Mevis & van Deursen zijn de drie winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2009. Burgemeester Cohen maakte dit vanavond bekend in Muziekgebouw aan 't IJ, en reikte de winnaars ieder een prijs uit van E35.000.

'De winnaars onderscheiden zich door wereldklasse, maatschappelijk draagvlak, overdracht en het stimuleren van een open blik op een natuurlijke manier te combineren', aldus de jury onder leiding van Maria Barnas. Naast de winnaars waren ook Boris Tellegen (Delta), het Calefax Rietkwintet, Jonas Ohlsson en Marco Gerris voor de prijs genomineerd, onder meer vanwege hun bijzondere en voorbeeldstellende bijdrage aan de kunst in Amsterdam.

De belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad wordt jaarlijks door het Amsterdams Fonds voor de Kunst toegekend aan drie kunstenaars of instellingen, als beloning en stimulans voor de artistieke veelzijdigheid van de stad. Het was dit jaar voor het eerst dat de nominaties openbaar waren en de winnaars pas tijdens de uitreiking bekend werden gemaakt.