Universiteit van Amsterdam


Marijke de Valck wint Boekman Dissertatieprijs voor promotieonderzoek naar filmfestival


Marijke de Valck wint de eerste Boekman Dissertatieprijs voor haar proefschrift Film festivals: history and theory of a European phenomenon that became a global network, waarop ze in 2006 aan de UvA promoveerde. Met dit onderzoek laat De Valck volgens de jury overtuigend zien dat het festivalnetwerk en Hollywood dichter bij elkaar liggen dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Aan de driejaarlijkse prijs is een geldbedrag van EUR10.000 euro verbonden.

De Valck bestudeerde de geschiedenis van filmfestivals in Rotterdam, Berlijn, Cannes en Venetië. Zij laat zien hoe deze van oorsprong nationale filmfestivals zich ontwikkeld hebben tot een internationaal alternatief circuit. De festivals nemen inmiddels een middenpositie in tussen de mainstream cinema en de avant-garde, zowel in economisch als cultureel opzicht. Volgens De Valck moeten de festivals niet gezien worden als een tegenpool van Hollywood maar is het festivalnetwerk juist nauw verbonden met Hollywood.

Prijs voor kunst- en cultuurbeleid

De Boekmanstichting heeft de Boekman Dissertatieprijs voor kunst- en cultuurbeleid samen met het NWO-gebied Geesteswetenschappen in het leven geroepen. Beide organisaties hopen daarmee meer publieke aandacht te mobiliseren voor wetenschappelijke inzichten die de kwaliteit van kunstbeleid kunnen verhogen. Dit jaar wordt de prijs van 10.000 euro voor het eerst uitgereikt. De prijs is vernoemd naar Emanuel Boekman omdat hij in 1939 in Nederland als eerste promoveerde op het gebied van kunstbeleid.

De uitreiking van de Boekman Dissertatieprijs vindt plaats op vrijdag 11 september van 16.00 tot 18.00 uur in de Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452 te Amsterdam. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via secretariaat@boekman.nl onder vermelding van Uitreiking Dissertatieprijs.

Verwijzingen

www.boekman.nl
Bron: UvA Persvoorlichting