Gemeente Harenkarspel


Opslag compost bij bedrijven

Het in eigen bedrijf composteren van afgedragen gewas is gunstig vanuit milieustandpunt bekeken. Het bespaart transport van het organisch afval en de compost draagt bij aan de organische bemesting van de grond.

Composteren kan echter ook belastend zijn voor de omgeving door stankoverlast en doordat er nutriëntenrijk water afstroomt in oppervlaktewater of uitlekt naar de bodem.

De samenstelling van de composthoop is mede bepalend voor de stankoverlast, vandaar dat er eisen worden gesteld aan de samenstelling. Wat mag wel?


* Niet-dierlijk organisch materiaal van eigen bedrijf dat wordt opgeslagen op een hoop

* Hulpstoffen ter verbetering van het composteringsproces of de te produceren compost.

De composthoop moet ten minste 5 meter vanaf de insteek van het oppervlaktewater liggen én 7,5 meter vanaf de erfgrens.

Ook worden er eisen gesteld aan de opbouw en ondergrond van composthopen. De eisen verschillen aan de hand van de opslagtijd. Als de composthoop langer dan twee weken ligt zal deze in ieder geval een bepaalde periode van het jaar moeten worden afgedekt met vezeldoek of antiworteldoek. Ook moet de ondergrond van de composthoop aan bepaalde eisen voldoen.

De volledige eisen voor de opslag van compost bij uw eigen bedrijf kunt u vinden op de website van de Milieudienst, www.milieudienstkvnh.nl. U kunt de informatie vinden op de digitale balie onder vergunningen bij het ondernemersloket.

Natuurlijk kunt u ook informatie opvragen bij de Milieudienst Kop van Noord-Holland: 0224-274600

Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600