Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
99 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen 27 augustus 2009)


Onderstaand ziet u een kopie van een mailbericht van een bewoner van Utrecht (naam en adres zijn ons bekend maar om wille van privacybescherming hier niet weergegeven) aan de gemeente betreffende het gebruik van de resultaten van de inwonersenquete door commerciele instellingen.

Aan de gemeente Utrecht,
Enige tijd geleden heb ik na lang aandringen een bewonersenquête ingevuld voor de gemeente Utrecht. Wie schetst mijn verbazing dat wij vanmorgen werden gebeld door het bedrijf Megafit dat meldde dat zij toestemming gekregen hadden de gegevens uit die enquête te gebruiken om inwoners van Utrecht te benaderen die hadden aangegeven dat zij serieus werken aan hun gezondheid. Het is duidelijk dat de gemeente Utrecht hier vol in de fout is gegaan èn dat het uiteraard de laatste keer is dat wij medewerking zullen verlenen aan wat voor soort onderzoek van de gemeente dan ook. Dit nooit meer! En natuurlijk eis ik opheldering over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Stond het in de kleine lettertjes soms? Dan is de misleiding nog groter. Je hoort de gemeente op het punt van privacybescherming immers te kunnen vertrouwen? Hier is een enquête toch nimmer voor bedoeld?
Overigens leert een latere correctie door de schrijver van de mail dat het de firma Maxifit betreft, maar dat terzijde.

Deze mail leidt Stadspartij Leefbaar Utrecht tot de volgende vragen:

1. Worden de vragenlijsten die worden afgenomen in het kader van de bewonersenquete geanonimiseerd alvorens wordt overgegaan tot het invoeren en bewerken van de data, zoals gebruikelijk is bij fatsoenlijk vragenlijstonderzoek? Zo nee, waarom niet?
2. Is de bewering zoals die wordt weergegeven in het bovenstaande mailbericht, namelijk dat een commercieel bedrijf, via de gemeentelijke organisatie, blijkbaar kan beschikken over een adressenbestand op basis van specifieke antwoorden in de inwonersenquete, juist?
3. Is het College met Stadspartij Leefbaar Utrecht van mening dat het doorspelen van specifieke antwoorden van burgers op gestelde vragen in het kader van een inwonersenquete, aan anderen dan de onderzoekers die door de gemeente zijn aangesteld voor het onderzoek, een flagrante schending van het recht op privacybescherming betekent?
4. Welke maatregelen heeft het College genomen dan wel, wil het College nemen om te voorkomen dat dergelijk oneigenlijk gebruik van gegevens van burgers wordt voorkomen?
5. Mag Stadspartij Leefbaar Utrecht er van uitgaan dat de schrijver van bovenstaande mail, die als officiele klacht met klachtnummer is geregistreerd, uiterlijk binnen een week een heldere verklaring en indien er sprake is van falende privacybescherming welgemeende excuses, van de gemeente mag ontvangen?


---- --