Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Datum 27 augustus 2009
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Gent (GroenLinks) over gevallen van Mexicaanse Griep op de Nederlandse Antillen en Aruba (2009Z13785).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Gent over gevallen van Mexicaanse Griep op de Nederlandse Antillen en Aruba. (2009Z13785)


1
Kent u het bericht dat het aantal gevallen van Mexicaanse griep op Aruba in korte tijd verdubbeld is tot 25? 1)


1
Ja, waarbij de stand van zaken bij beantwoording van deze vraag (peildatum: 27 juli 2009) is dat er nu 36 gevallen bekend zijn op Aruba.


2
Kunt u voor alle afzonderlijke Antilliaanse eilanden aangeven hoe de Mexicaanse griep zich verspreidt?


2
Bij de verspreiding van de griepvirus Nieuwe Influenza A (H1N1) op de afzonderlijke Antilliaanse eilanden en Aruba gaat het op dit moment van schrijven





om het volgende aantal gevallen: Aruba 36 (peildatum 27 juli 2009) en de Nederlandse Antillen 88 (peildatum 10 augustus met de volgende uitsplitsing per eiland: Curaçao 43, St. Maarten 16, Bonaire 28, St. Eustatius 1).


3
Welke maatregelen zijn er op de Nederlandse Antillen en Aruba genomen om de verspreiding van het Mexicaanse griepvirus tegen te gaan? Is het waar dat alle afgenomen tests eerst naar Nederland moeten worden gestuurd voordat geconstateerd kan worden dat er sprake is van Mexicaanse griep? Waarom heeft Aruba niet zelf de beschikking over een laboratorium met de juiste apparatuur om deze tests uit te voeren en te onderzoeken?

3
Zoals u weet, zijn de Nederlandse Antillen en Aruba in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de (inrichting van) volksgezondheid. VWS heeft hierbij een ondersteunende rol, waarbij een officieel verzoek tot ondersteuning wel noodzakelijk is van de kant van de overzeese gebiedsdelen. Van mijn collega's heb ik begrepen dat de volgende maatregelen zijn genomen. Op alle eilandgebieden is er een Influenza Preparedness Group waarin alle relevante actoren participeren. Verder zijn de huisartsen van de Nederlandse Antillen en Aruba op de hoogte gebracht van de informatie m.b.t. de zogenaamde case-definition en de behandelprotocollen. Op alle eilandgebieden zijn de public health nurses en de huisartsen ook getraind om de afname van materiaal (keel/neus) te kunnen doen voor laboratorium onderzoek. Verder is een verplichte rapportage (meldingsplicht) door geneeskundigen schriftelijk vastgelegd door de Inspectie voor de Volksgezondheid voorruitlopend op de inwerking treding van een Landsbesluit Houdende Algemene Maatregelen die op dit moment in de afrondende fase is.
Ook krijgen de eilandgebieden van de Nederlandse Antillen op verzoek directe ondersteuning van de nationale epidemioloog en wordt het Nationaal Crisis Centrum in Nederland vanuit de Directie Volksgezondheid op de hoogte gehouden van de stand van zaken op de Nederlandse Antillen. Aruba vraagt advies aan de PanAmerican Health Organisation (PAHO) en het regionale kantoor op Trinidad (CARED).
Ten slotte heb ik duizend kuren van het antivirale middel Tamiflu beschikbaar gesteld voor de Nederlandse Antillen en Aruba. Ook zullen de bestelde vaccins beschikbaar komen voor de Nederlandse Antillen en Aruba.

De Nederlandse Antillen beschikken over beperkte laboratoriumfaciliteiten, maar zijn niet in staat om de Nieuwe Influenza A (H1N1) door middel van de zogenaamde Polymerase Chain Reaction (PCR) te confirmeren. Om logistieke redenen wordt ervoor gekozen om de afgenomen testen naar Nederland te transporteren en daar te laten onderzoeken. Dit verloopt naar ieders tevredenheid.

Aruba heeft niet zelf de beschikking over een laboratorium met de juiste apparatuur om deze tests uit te voeren en te onderzoeken. Aangezien onder meer volksgezondheid een eigen taak en competentie is van Aruba c.q. de Arubaanse minister van Volksgezondheid, heb ik hierover geen zeggenschap. Overigens laat Aruba vanwege dezelfde logistieke redenen als de Nederlandse Antillen haar diagnostiek in Nederland verrichten.


4





Is het waar dat de burgers op Aruba nog niet zijn geïnformeerd over het voorkomen van besmettingen en hoe te handelen als mensen eenmaal de Mexicaanse griep krijgen?

4
Dit is mij niet bekend. Indien dit echter het geval is, kan ik er alleen over melden dat het de eigen verantwoordelijkheid van Aruba betreft om te zorgen voor goede informatievoorziening. Ik heb hierover geen zeggenschap.


5
Acht u de op de Antillen en Aruba aanwezige medische diensten voldoende in staat om bij een pandemische uitbraak van de Mexicaanse griep de noodzakelijke medische zorg te bieden? Zijn er bijvoorbeeld voor de bevolking voldoende antivirale middelen voorhanden en is er voldoende ziekenhuiscapaciteit beschikbaar? Is het waar dat Arubaanse burgers erover klagen dat het diagnostisch centrum telefonisch nauwelijks bereikbaar is?

5
Ja, zie beantwoording van vraag 3. Zoals ik echter daar ook heb aangegeven, is volksgezondheid een geheel eigen bevoegdheid van zowel de Nederlandse Antillen als Aruba waarvoor mijn resp. Antilliaanse en Arubaanse collega verantwoordelijkheid dragen.
Na officieel verzoek van de verantwoordelijke bewindspersonen, heb ik wel besloten om zowel antivirale middelen als (dit najaar) vaccins ter beschikking te stellen aan de overzeese gebiedsdelen van het Koninkrijk. Mocht er aanvullende expertise dan wel capaciteit noodzakelijk zijn, dan kan VWS waar nodig ondersteuning bieden. Een officieel verzoek hiervoor is daarvoor wel noodzakelijk, gezien de eigen competenties van zowel Aruba als de Antillen op het terrein van de volksgezondheid.


6
Hebben de Nederlandse Antillen inmiddels de door Nederland toegezegde voorraad van 25.000 virusremmers ontvangen 2)? Zijn dit de enige antivirale middelen die voorhanden zijn? Zo ja, hoe groot acht u de kans dat deze voorraad tekortschiet?

6
Ja, de voorraad is inderdaad gearriveerd op de Nederlandse Antillen. Het gaat hierbij echter niet om 25.000 maar om duizend virusremmers van de kant van Nederland. Daarnaast is door de PAHO een aantal virusremmers geleverd voor de Nederlandse Antillen en Aruba.
Onze inschatting is dat dit aantal op dit moment voldoende is. Mocht er aanvulling noodzakelijk zijn, dan kunnen deze binnen 48 uur aanwezig zijn op de eilanden.


7
Welke maatregelen neemt u zelf of bent u voornemens te treffen om gevallen van Mexicaanse griep op de Antillen en Aruba te voorkomen en te bestrijden?


8
Zie mijn eerdere antwoorden. De Nederlandse Antillen en Aruba zijn in beginsel zelf verantwoordelijk voor de voorkoming en bestrijding van de griep gezien hun eigen bevoegdheden op het terrein van de volksgezondheid. Waar nodig, zal VWS





echter - na verzoek van mijn collega's tot ondersteuning - de Nederlandse Antillen en Aruba met raad en daad bijstaan.


1) www.rnw.nl, 7 juli 2009: "Griepteller Aruba op 25 gevallen"
2) AD, 2 mei 2009: "Antillen krijgen virusremmers van Nederland"






---- --