Provincie Flevoland

Utrechtse wethouder op werkbezoek bij gedeputeerde

Flevoland inspireert `Utrecht' met aanpak samenwerking op gebied van jeugd

Gedeputeerde John Bos heeft op donderdag 27 augustus wethouder mw. Rinda den Besten een kijkje gegeven in de keuken van de Flevolandse jeugdzorg. De Utrechtse delegatie heeft zich tijdens het werkbezoek in het provinciehuis laten informeren over de samenwerking zoals die in Flevoland plaatsvindt met verschillende partners op het gebied van jeugdbeleid en jeugdzorg.

De gemeente Utrecht is bezig met het oprichten van Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Van daaruit wordt gezocht naar een goede verbinding met Bureau Jeugdzorg. Gedeputeerde Bos, ambtenaren van het cluster Jeugdzorg en medewerkers van Bureau Jeugdzorg Flevoland hebben de Utrechtse delegatie tijdens verschillende presentaties inzicht gegeven in de Flevolandse samenwerking op het gebied van jeugdbeleid en jeugdzorg.

In de presentatie over GAAF (Gemeenschappelijk Actieprogramma Aansluiting Flevoland) kwam aan bod hoe justitie/politie, AWBZ zorg, gemeentelijke/preventieve zorg, onderwijszorg en provinciale jeugdzorg samenwerken om te komen tot één plan dat uitgaat van één kind en één gezin. GAAF heeft er onder andere toe geleid dat alle Flevolandse gemeenten dezelfde verwijsindex gebruiken. Daarin kunnen professionals zien of en zo ja welke anderen al bij het kind/gezin betrokken zijn. Een ander resultaat is dat het speciaal onderwijs en jeugdzorg samen een indicatie geven voor leerlingen die zo'n combinatie nodig hebben. Dat scheelt ouders veel tijd en administratieve rompslomp.

BJZ Flevoland ging in op de rol van BJZ bij zorgcoördinatie en een Centrum voor Jeugd en Gezin.
Als voorbeeld van de samenwerking tussen gezinscoaches (van Maatschappelijke dienstverlening Flevoland) en BJZ werd het project Cross Over gepresenteerd. Gezinscoaches werken voor gezinnen die problemen hebben op meerdere leefgebieden (bijv. werkloosheid, schulden, opvoedingsproblemen). Door gezins-coaches te detacheren bij BJZ, hebben zij direct toegang tot het indicatieproces en kunnen zij de indicatie zelf in orde maken. Hierdoor verloopt het indicatieproces sneller. Ouders en jongeren hebben nu met een en dezelfde persoon te maken bij de indicatie.

Wethouder Den Besten was enthousiast over de Flevolandse aanpak: "Dit werkbezoek geeft inspiratie en bruikbare ideeën voor de verdere ontwikkeling van de Centra voor Jeugd en Gezin in de stad Utrecht. Vooral waar het gaat om de samenwerking met Bureau Jeugdzorg hebben we goede voorbeelden gehoord. Dit werkbezoek levert ons zeker wat op."