D66

donderdag 27 augustus 2009

Vertrouw op de Eigen Kracht van Mensen in de praktijk

Hoe kunnen we mensen in de bijstand weer aan het werk krijgen? We moeten weer en meer vertrouwen op de eigen kracht van mensen, meent Victor Everhardt voorzitter programmacommissie D66 Utrecht. Hij stelt een lokale aanpassing van de Wet Werk en Bijstand (WWB) voor die de keuzevrijheid van het individu centraal stelt. Dit deed hij afgelopen dinsdag in Amsterdam tijdens de presentatie van het boek 'Vertrouw op de Eigen Kracht van Mensen' van de Permanente Programmacommissie van D66.

In dit boek gaat de Permanente Programmacommissie dieper in op dit centrale uitgangspunt van het sociaal-liberalisme: het vertrouwen op de eigen kracht van mensen. Na overhandiging van het boek aan Alexander Pechtold in de Hortus Botanicus in Amsterdam, vond er een discussie plaats over hoe dit abstracte uitgangspunt handen en voeten kan krijgen in de politieke praktijk. Onder leiding van dagvoorzitter Aukje van Roessel (Groene Amsterdammer), sprak Victor Everhardt met de ongeveer 85 aanwezigen over de voor- en nadelen van een nieuwe Utrechtse WWB. Zijn voorstel is om mensen die onder de WWB vallen drie keuzes aan te bieden. Simpelgeformuleerd zijn de opties: 1) basisuitkering plus uurtoelage verdiend met een door de gemeente gefaciliteerde baan met maatschappelijke meerwaarde; begeleide re-integratie; 2) basisuitkering en regie re-integratie in eigen hand; 3) lage uitkering, zonder verdere verplichtingen.

Alhoewel de aanwezige D66'ers het voorstel sympathiek en prikkelend vonden, werden er ook veel vraagtekens bijgeplaatst. Ook door Herman van Gunsteren (emeritus hoogleraar in de politieke en rechtsfilosofie) en Paul Frissen (hoogleraar bestuurskunde), die in het discussiepanel zaten. Van Gunsteren vroeg zich af in hoeverre meer keuzemogelijkheden in het systeem nu eigenlijk een verbetering is voor mensen die al niet makkelijk zelf keuzes maken. Frissen stelde onder meer dat dit voorstel opnieuw een aanpassing is van het systeem zelf; volgens hem ligt het probleem veel meer bij de instroom dan bij de werking van de wet.

Een vraag die ook werd opgeworpen, was in hoeverre 'de staat' überhaupt deze collectieve solidariteit zou moeten regelen. Een centraal thema in het boek 'Vertrouw op de Eigen Kracht van Mensen' is dat de staat (het politieke domein) zich in de loop der jaren veel taken heeft toegeëigend, die wellicht beter en effectiever door mensen zelf (het private domein) en mensen tezamen (het publieke domein) georganiseerd kunnen worden. Aan D66 de schone taak om te bedenken hoe deze arrangementen eruit zouden kunnen zien.

Zie de inleidende speech van Joris Backer, voorzitter van de Permanente Programmacommissie. U kunt hier het boek 'Vertrouw op de Eigen Kracht van Mensen' bestellen (blz. 52, EUR10,00 inclusief administratie- en verzendkosten).