Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Eiwitbehoeftenorm biologische melkschapen kan lager

27 aug 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

Praktijkevaluatie van de voedernormen voor melkschapen maakt het aannemelijk dat de oude eiwitbehoeftenorm te royaal is voor melkschapen. De voorgestelde lagere norm is op basis van deze evaluatie voedingstechnisch verantwoord en economischer door de eiwitbesparing. De lagere normen geven geen productieverlies. Wel kan de ruwvoerkwaliteit beter. Bij slecht ruwvoer is het lastig om aan de biologische eis van 40% krachtvoer te voldoen. De voeding van melkschapen is economisch te optimaliseren met Dynamisch Lineair Modelleren (DLM). Het onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR is verricht in opdracht van het ministerie van LNV en Bioconnect, het kennisnetwerk voor de Biologische Landbouw en Voeding in Nederland.

De voeding van melkschapen in Nederland is vooral gebaseerd op ervaring. Het ontbreken van betrouwbare normen was het belangrijkste knelpunt in de biologische melkschapenhouderij. Het beperkt het inzicht in de eiwitbenutting en bemoeilijkt het verlagen van krachtvoergiften. Met de praktijkevaluatie van de behoeftenormen heeft de biologische melkschapenhouderij dan ook een grote stap vooruit gezet in de professionalisering op het gebied van de voeding. Zowel de biologische als gangbare melkschapenhouderij kan rechtstreeks met deze op waarde geschatte behoeftenormen aan de slag en voortaan een afgewogen rantsoen samenstellen.

Downloaden rapport
Rapport 208 âVoeding Biologische Melkschapen. Praktijkevaluatie voedernormenâ van J.C. Verkaik et al. kunt u hier gratis downloaden.

Kijk voor meer relevante informatie over schapen (Kennis, Ervaring en Nieuws) ook eens op: www.schapennet.com.

Jan Verkaik
Tel. 0320 - 293 444