Gemeente Dalfsen

Tijdelijk meersportenplein bij gemeentehuis in Dalfsen

27-08-2009

Tijdelijke skatebaan op plein bij gemeentehuis

Tijdelijk meersportenplein bij gemeentehuis in Dalfsen

Dalfsen - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Dalfsen ligt, komt op het plein bij het gemeentehuis tijdelijk een skatebaan en op het speelveld dichtbij een interactieve `Sutu' voetbalmuur. Hierdoor wordt een aantal onderdelen uit het plan voor het meersportenplein alvast gerealiseerd.

In 2007 bedachten Jorick Pasman en Bram Noten, inmiddels 15 en 16 jaar oud, een plan voor een meersportenplein waar jongeren elkaar in hun vrije tijd kunnen ontmoeten en kunnen sporten buiten clubverband. Vorig jaar sloten skate-experts Floris Kamphuis (15) en Philip Liebregt (14) zich bij hen aan. De gemeenteraad was enthousiast over het idee en stelde EUR 75.000 beschikbaar voor het meersportenplein.

Het is echter heel moeilijk om een locatie te vinden voor zo'n plein. Ook nu is er nog geen definitieve locatie bekend. Het college vindt dat ze jongeren, die zich zo lang en zo actief inzetten, niet nog veel langer mag laten wachten. Daarom wil het college een aantal voorzieningen vast tijdelijk plaatsen, die later naar het definitieve meersportenplein verhuisd kunnen worden.

Interactief
Nieuw is de interactieve voetbalmuur, de `Sutu'. Deze muur van oersterk transparant policarbonaat combineert het populaire en aloude `muurtjetrap' met de digitale mogelijkheden van deze tijd. De Sutu bestaat uit 16 interactieve vlakken die oplichten (Led-verlichting) wanneer ze geraakt worden. Diverse spellen zijn voorgeprogrammeerd en met een voetknop te bedienen. De Sutu is een vernieuwend product dat tot nu toe enkel nog bij het trainingscomplex van FC Twente te bewonderen is. Het idee is dat kinderen en jongeren, die in een digitaal tijdperk opgroeien, gestimuleerd worden om weer vaker buiten te spelen en te bewegen.

Informatieavond
Donderdag 20 augustus presenteerde Jorick de plannen aan de buurtbewoners. Naast een presentatie van de voorzieningen en uitleg over de totstandkoming van het plan, is ook gesproken over mogelijke overlast. Een aantal buurtbewoners maakte zich hier wel wat zorgen over. De ambulant jongerenwerker gaf aan dat buurtbewoners dan met haar contact op kunnen nemen. Zij kan samen met de buurt en jongeren afspraken maken.

In september neemt de gemeenteraad een besluit over het plaatsen van de tijdelijke voorzieningen uit het meersportenplein bij het gemeentehuis.