Politie Haaglanden

Persberichten 27 augustus

Haaglanden, 27-08-2009

Gestolen BMW op weg naar Polen

Den Haag Dankzij een oplettende getuige kon de politie op de avond van woensdag 26 augustus een gestolen BMW onderscheppen die onderweg was naar Polen. De getuige waarschuwde de politie dat een man bezig was om op het Verhulstplein een auto op een Poolse oplegger te laden. Het was de getuige opgevallen dat de kentekenplaten van de auto waren afgehaald en hij vertrouwde het niet. Gewaarschuwde agenten zagen de oplegger even later op de President Kennedylaan rijden. Nabij de Adriaan Goekooplaan werd de wagen aan de kant gezet. De 31-jarige bestuurder uit Polen overhandigde de agenten Belgische autopapieren die bij de auto zouden horen. Onderzoek wees echter uit dat het om een Nederlandse auto ging die in Brabant was gestolen. De Pool werd aangehouden en de politie stelt een nader onderzoek in.

15-jarige aangehouden bij bromfietsdiefstal

Den Haag De politie kreeg donderdagochtend 27 augustus een melding dat drie jongens op de Nunspeetlaan bezig waren een bromfiets te stelen. Terwijl de agenten onderweg waren, gaf de melder door dat de jongens met de bromfiets in de Delagoastraat liepen. Hier zagen de agenten de drie jongens lopen. De drie lieten de bromfiets vallen en renden weg toen ze de agenten zagen. Na een korte achtervolging werd een 15-jarige Hagenaar aangehouden. Zijn mededaders wisten te ontkomen. De verdachte bleek een bekende doorstromer te zijn. Hij is ingesloten en de bromfiets is veiliggesteld. De politie stelt een onderzoek in naar de twee medeverdachten.

Ongeduldige man deelt klap uit
Den Haag Een 44-jarige Hagenaar die op het stadhuis een nieuw paspoort wilde halen, ontstak in woede toen hem werd geadviseerd op een ander moment terug te komen. Een beveiliger van het stadhuis sprak de man woensdag 26 augustus omstreeks 14.00 uur aan en vertelde hem dat hij, gezien de grote drukte, wellicht beter op een ander moment terug kon komen. Van dit advies was de Hagenaar niet gediend waarop hij de beveiliger prompt een klap op zijn oog gaf. De politie werd gewaarschuwd en agenten hielden de Hagenaar met losse handjes aan. Hij kreeg op het politiebureau een proces-verbaal. De beveiliger deed aangifte van mishandeling.

Jongen (13) aangehouden na mishandeling
Den Haag Agenten kregen woensdag 26 augustus omstreeks 17.00 uur de melding dat er in van de Van Limburg Stirumstraat gevochten zou worden. Ter plaatse troffen zij een 14-jarige Hagenaar die in zijn gezicht geslagen was en letsel boven zijn oog had. Op aanwijzing van een getuige werd een 13-jarige Hagenaar aangehouden als verdachte. Hij werd naar het bureau gebracht waar zijn ouders in kennis werden gesteld. De politie onderzoekt de exacte toedracht van de vechtpartij.

Politie en HTM controleren tramlijnen 4, 9 en 16

Den Haag Om de overlast in de tramlijnen 4, 9 en 16 te bestrijden en de veiligheid te vergroten, hield de politie samen met controleurs van de HTM op woensdagavond 26 augustus opnieuw een controle. In totaal hadden 67 reizigers geen geldig vervoersbewijs. Daarvoor kregen zij een proces verbaal. Vijf mensen waren niet in staat om zich te identificeren en zij kregen daarvoor een boete. De politie en de HTM controleren de komende periode regelmatig op deze trajecten.

Slingerende bromfietser op de hielen gezeten door politie

Den Haag - Een slingerende bromfietser had donderdagnacht rond 0.30 uur de hele rijbaan van de Vrederustlaan nodig. Toen een surveillanceauto van de politie langsreed en de agenten de bromfietser aanspraken op zijn rijgedrag, ging de man (30) er vandoor. Hij scheurde een woonwijk in. Agenten vroegen om versterking en omsingelden de woonwijk. Het slingeravontuur van de man eindigde op de Drapeniersgaarde. De man werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat hij veel te veel gedronken had: hij blies 745 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille).

Gestolen fiets kado

Den Haag Een 15-jarige Hagenaar was blij toen hij een nieuwe fiets kreeg van een vriend. Zijn moeder vertrouwde het echter niet en bracht de fiets voor de zekerheid naar de politie. Op het bureau bleek dat de fiets eerder deze maand gestolen was. Sinds 1 januari 2008 worden gestolen fietsen die voorzien zijn van merk en frame- of chipnummer geregistreerd in het fietsdiefstalregister. Iedereen kan in het register op internet nagaan of een fiets als gestolen staat geregistreerd (www.fietsdiefstal.nl), maar alleen de politie kan gestolen fietsen registeren. De politie nam de fiets in en onderzoekt wie deze gestolen heeft.

Onder invloed door rood

Rijswijk Een 34-jarige automobilist uit Rijswijk had woensdag 26 augustus om 20.20 uur beter kunnen stoppen voor het rode licht op de Prinses Beatrixlaan. Agenten zagen dat de man het rode licht negeerde en spraken hem daarover aan. Al snel bleek dat de man teveel had gedronken. Hij blies aan het bureau 265 ugl en kreeg een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en het negeren van het rode licht. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Autos botsen

Westland/Naaldwijk Maar liefst vijf autos raakten woensdag 26 augustus om 15.00 uur betrokken bij een verkeersongeval op de Burgemeester Elsenweg. Door nog onbekende oorzaak botsten de vijf op elkaar (kop-staart botsing). Een van de betrokkenen, een 18-jarige vrouw uit s-Gravenzande werd met nekklachten vervoerd naar het ziekenhuis.

Dikke pech

Delft Een 16-jarige jongen uit Schipluiden stootte woensdag 26 augustus om 17.00 uur per ongeluk tegen de versnellingspook van de auto waarin hij zat te wachten op zijn moeder. Die deed nabij de Hoornseweg even een boodschap. Omdat de motor nog draaide, rolde de auto pardoes het water van de Hoornseweg in. De 16-jarige klom via het raam op het dak en de brandweer kon korte tijd later de auto weer op het droge trekken.

Heterdaadje

Nootdorp De politie hield woensdag 26 augustus om 20.15 uur twee mannen uit Pijnacker (17 en 30 jaar) aan op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal van een paar houten palen. Een getuige zag dat het duo de palen op de Meidoornlaan in een auto laadde en daarna wegreed. Politieagenten die een onderzoek instelden, zagen de beide mannen rijden, waarna zij werden aangehouden.