Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht
PB09-058
27 augustus 2009

Omzet horeca daalt 5,8 procent

· Omzetdaling hotels en cafés opnieuw het grootst · Omzet cafetaria's ongewijzigd

De omzet van de horeca is in het tweede kwartaal van dit jaar 5,8 procent lager uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijzen stegen gemiddeld met 1,9 procent. Het omzetvolume nam met 7,6 procent af. De volumedaling is iets kleiner dan vorig kwartaal. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Hotels en cafés presteerden ook in het tweede kwartaal het slechtst van alle horecabranches. Hotels boekten een omzetverlies van 10,4 procent. Sinds het begin van de reeks, in 1993, is een dergelijk grote omzetdaling in geen enkel kwartaal waargenomen. Ook de omzet van cafés is opnieuw fors afgenomen. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2008 daalde de omzet met 9 procent. De prijzen stegen met 4,7 procent. Het omzetvolume daalde met 13,1 procent.
Het omzetvolume van cafetaria's daalde in het tweede kwartaal met 1,9 procent. De prijzen stegen met 2,1 procent. Daardoor bleef de omzet van cafetaria's vrijwel gelijk aan die van het tweede kwartaal 2008. %mutatie t.o.v. hetzelfde kwartaal een jaar eerder


10
8
6
4
2
0
ln.... -2

-4
sbc.... -6

-8

-10
I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I II* 2005 2006 2007 2008 2009 w Omzet Volume ww
CBS Persbericht PB09-058 pagina 1 van 3




Technische toelichting

De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels (inclusief pensions en conferentieoorden), restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodrestaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers.
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS.
Achtergrondinformatie over de basisverlegging en SBI herziening Met ingang van het eerste kwartaal van 2009 worden de horecacijfers gepubliceerd met als basisjaar 2005 (voorheen 2000 = 100). Dit betekent dat de wegingen van omzet en prijzen uit 2005 ten grondslag liggen aan de indices.
Voor de in dit persbericht gepubliceerde jaar-op-jaarontwikkelingen over heel 2008 heeft de basisverlegging geen invloed.
De cijfers van verschillende sectoren binnen de horeca zijn met ingang van het eerste kwartaal van 2009 gebaseerd op de Standaard Bedrijfsindeling 2008 (SBI 2008). De SBI 2008 is afgeleid van indelingen zoals gebruikt door de Europese Unie en de Verenigde Naties. Deze indelingen worden ongeveer eens in de 15 jaar geactualiseerd.
Ten opzichte van het persbericht van 28 mei 2009 (PB09-042) zijn de cijfers over het eerste kwartaal 2009 bijgesteld. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

CBS Persbericht PB09-058 pagina 2 van 3




Ontwikkeling van omzetten (incl. btw), prijzen en volumes in de horeca 2009 2008 2e kw* 1e kw jaar %-mutatie t.o.v. een jaar eerder Horeca totaal
Omzet -5,8 -5,8# -0,1 Prijs 1,9 3,0 3,7 Volume -7,6 -8,6# -3,7 w.v.
Hotels, pensions en conferentieoorden
Omzet -10,4 -9,3# 2,1 Prijs
Volume
Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d.
Omzet -1,9 -2,6# -0,8 Prijs 2,7 3,3 3,9 Volume -4,4 -5,7# -4,5 w.v.
Restaurants
Omzet -3,0 -4,9# -1,4 Prijs 3,0 3,9 4,1 Volume -5,8 -8,5# -5,3 Cafetaria's, snackbars, lunchrooms,
fastfoodrestaurants, ijssalons
Omzet 0,1 1,6# 0,4 Prijs 2,1 2,2 3,4 Volume -1,9 -0,6 -2,9 Cafés e.d.
Omzet -9,0 -9,1# -1,3 Prijs 4,7 4,6 3,7 Volume -13,1 -13,1# -4,8
*) Voorlopige cijfers #) Deze cijfers zijn bijgesteld

Bron: CBS
CBS Persbericht PB09-058





---- --