Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
97 vragen van de heer T.W. Schipper
(ingekomen 26 augustus 2009)

Onlangs heeft de wethouder gereageerd op de mondelinge vragen van de SP, over de aansprakelijkheid van alphahulpen. Hij gaf hierin aan dat de thuiszorginstellingen allemaal een verzekering hebben voor hun alphahulpen. In het antwoord van de wethouder zit echter een hiaat: niet alle aanbieders zijn gevraagd, met name de onderaanbieders niet. Wij hebben vernomen dat Aveant thuishulp BV (zie bijlage) en thuiszorg het Centrum (uit eigen ervaring van een Raadslid) in ieder geval een dergelijke verzekering niet hebben. Ook al wordt dit probleem volgend jaar kleiner omdat er minder alphahulpen zullen zijn, moet het ook voor een kleinere groep goed geregeld worden.

Dit leidt tot de volgende vragen


1. Klopt het dat deze 2 aanbieders een dergelijke verzekering niet hebben? En welke andere onderaanbieders hebben dit ook niet?
2. Is het College het met de SP eens dat een werknemer in de thuiszorg, in zijn eigen, maar ook in het belang van de cliënt, een aansprakelijkheidsverzekering moet hebben?
3. Is het college voornemens hier, eventueel samen met de thuiszorgaanbieders, een oplossing voor te vinden? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

Dit probleem doet ons ook twijfelen op de wijze waarop de kwaliteit van de onderaanbieders wordt gecontroleerd.


4. Welke onderaanbieders zijn momenteel actief in Utrecht in de Thuiszorg?
5. Hoe wordt de kwaliteit van de diensten die deze onderaannemers leveren gecontroleerd? Bijlage

Goedemorgen,

Zoals besproken met mijn collega, zouden wij nog bij u terugkomen op uw onderstaande vraag. Hieronder geven wij de reactie van onze verzekeraar weer:

Onze verzekeraar heeft mevrouw S. meegedeeld dat Aveant Thuishulp B.V. slechts bemiddelt tussen de alphahulp en mevrouw S.. Aveant is dan ook niet verantwoordelijk voor de daadwerkelijk door de alphahulp aan mevrouw S. verleende zorg. Op grond van de hiertoe gebruikelijke alpha-overeenkomst is mevrouw S. de opdrachtgever/werkgever van de alphahulp. Indien mevrouw S. overweegt iemand aansprakelijk te stellen, dan zal zij zich tot de alphahulp dienen te richten, zodat deze voor melding bij de eigen aansprakelijkheidsverzekeraars kan zorgdragen.

Het is juist dat er een andere situatie is, indien de medewerker bij ons in dienst is. In dat geval is de werkgever aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door een fout van een werknemer die bij haar in dienst is, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Echter deze gehele situatie is hier niet aan de orde, nu er geen enkele arbeidsverhouding is tussen Aveant Thuishulp en de alphahulp.

Vanzelfsprekend betreuren wij hetgeen is voorgevallen. Wij gaan ervan uit dat wij hiermee uw vraag hebben beantwoord, zoniet dan vernemen wij dat graag van u.

Met vriendelijke groeten,
Aveant Thuishulp BV

Van: Begheyn, Alexander

Verzonden: maandag 23 februari 2009 11:42

Aan: Aveant Thuishulp BV

Onderwerp: schadeaansprakelijkheid alphahulp

Beste mevrouw Z,
Naar aanleiding van ons telefoongesprek de vraag:
In het geval van mevrouw S. werd ze aangeraden om de alphahulp persoonlijk aansprakelijk te stellen. Zou dat anders zijn als de hulp bij Aveant als medewerker in dienst was geweest in plaats van als Alphahulp?

Bij voorbaat dank voor het antwoord,
Met vriendelijke groet,
Alexander Begheyn

---- --