Diergaarde Blijdorp


Voor het eerst moeraswallaby's in Blijdorp
26-08-2009
ROTTERDAM - Sinds kort is in Diergaarde Blijdorp een groepje moeraswallaby's te zien. Voor zover valt na te gaan is deze kleine kangoeroe-soort nooit eerder in Blijdorp aanwezig geweest. De moeraswallaby is zeldzaam in dierentuinen: er leven in Europese dierentuinen momen-teel slechts ongeveer 40 exemplaren, waarvan nu dus 7 in de Rotterdamse Diergaarde.

De vijf vrouwelijke wallaby's in Blijdorp zijn afkomstig uit de dierentuin van Zürich. Zij zijn ondergebracht in de voormalige oehoe-volière en dat is dan ook de reden dat de bovenkant van hun verblijf voorzien is van gaas. Wegvliegen kunnen ze immers niet! De buideldieren lijken het er in elk geval erg naar hun zin te hebben en laten zich ook goed bekijken door de Blijdorp-bezoekers.

De twee mannelijke dieren zijn afgelopen weekend vanuit Asson (Zuid-Frankrijk) in Blijdorp gearriveerd en zitten voorlopig dus nog een tijdje in quarantaine.

Moeraswallaby's lijken veel op de bekende Bennett-wallaby's, die vaak in dierentuinen en kinderboerderijen te zien zijn. Ze zijn alleen wat kleiner en donkerder. De zwangerschap duurt maar 36 dagen. Als het jong geboren wordt weegt het slechts 1 gram en is nog helemaal onontwikkeld. Het verblijft circa 8 maanden in de buidel.

Deze wallaby leeft in het wild in de oostelijke kustgebieden van Australië en is van nature een solitair levend dier, maar hij voelt zich ook in een groepje thuis. Het normale dieet bestaat uit allerhande plantaardig materiaal, met een voorkeur voor bladeren; hij schijnt zelfs planten te eten, die voor andere diersoorten giftig zijn. Met zijn voorkeur voor bladeren onderscheidt de moeraswallaby zich van andere wallaby-soorten, die vooral grazers zijn. ,