Ministerie van Buitenlandse Zaken

vragen van het lid Van Bommel over het optreden van de Chinese overheid in Xinjiang

Beantwoording vragen van het lid Van Bommel over het optreden van de Chinese overheid in Xinjiang

Kamerbrief | 26 augustus 2009

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over het optreden van de Chinese overheid in Xinjiang. Deze vragen werden ingezonden op 13 augustus 2009 met kenmerk 2009Z14699

.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel (SP) over het optreden van de Chinese overheid in Xinjiang.

Vraag 1

Kent u het bericht "Uighur leader says 10.000 went missing in one night"? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Is het waar dat het officiële dodental na de rellen in Xinjiang op 197 staat en dat ruim 1000 personen in de nasleep van de rellen zijn gearresteerd? Indien ja, hoe geloofwaardig acht u die cijfers?

Antwoord

Op 10 augustus heeft een woordvoerder van China bevestigd dat het officiële dodental op 197 staat en dat 718 personen nog worden vastgehouden in verband met de ongeregeldheden in Xinjiang in juli jl. De Chinese overheid is vooralsnog de enige gezaghebbende bron van informatie over de aantallen doden en gedetineerden.

Vraag 3
Is het waar dat er tegen aangehouden personen geen aanklacht is ingediend?

Antwoord

Op 4 augustus meldde het regionale openbaar ministerie en de politie (PSB) van Urumqi dat 83 personen binnen enkele weken terecht zullen moeten staan. Zij zullen terecht staan voor o.a. opzettelijke doodslag, opzettelijke mishandeling, brandstichting, roof, verstoren van de openbare orde, beschadiging van auto's, aanzetten tot etnische haat en etnische discriminatie. Het is niet bekend of tegen de overige aangehouden personen formele aanklachten zijn ingediend.

Vraag 4
Is er enige vorm van internationale waarneming in Xinjiang die tot een onafhankelijk oordeel kan komen over het optreden van de Chinese overheid bij de rellen in Xinjiang en de juridische behandeling van personen die als gevolg daarvan zijn gedetineerd? Indien nee, bent u bereid in de mensenrechtendialoog die de EU met China heeft aan te dringen op internationaal onderzoek naar het optreden van de Chinese autoriteiten bij de rellen in Xinjiang?

Antwoord

Ik heb in mijn gesprek met de Chinese TZ op 7 juli aangedrongen op vrije toegang tot het gebied voor journalisten en op herstel van de communicatieverbindingen met Xinjiang, zodat uit neutrale bron zou kunnen worden vernomen wat zich aldaar afspeelde. Verder heb ik er bij hem op aangedrongen dat de Chinese regering internationale normen in acht neemt bij de vervolging van personen die geweld hebben gebruikt en, indien schuldig bevonden, proportionele straffen oplegt. De EU heeft op dezelfde dag een verklaring uitgegeven waarin de Chinese regering onder andere wordt opgeroepen de gedetineerden een eerlijk proces te geven en de communicatieverbindingen met Xinjiang te herstellen.

De autoriteiten hebben de internationale pers tijdens de ongeregeldheden toegelaten tot Xinjiang, hoewel er ook situaties waren waarbij journalisten werden gehinderd bij de uitoefening van hun werkzaamheden. Enkele buitenlandse diplomaten zijn ter plaatse geweest in de periode onmiddellijk na de ongeregeldheden. Uit die bronnen is een beeld ontstaan van de gebeurtenissen. Nederland en de EU zullen de strafprocessen tegen de gevangenen (waar mogelijk) blijven volgen. De Nederlandse ambassade in Peking speelt daarbij een actieve rol, gezamenlijk met de andere EU-partners. Nederland zal bij het Zweedse voorzitterschap bepleiten de recente gebeurtenissen in Xinjiang en de juridische behandeling van gedetineerden aan de orde te stellen tijdens de EU - China mensenrechtendialoog.


1) Reuters, 29 juli 2009

http://www.reuters.com/article/worldNews/idUSTRE56S1O020090729

Pagina 3 van 3