Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen bebossing van het Bentwoud

26 augustus 2009 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op Kamervragen over stopzetten van bebossing van het Bentwoud. De minister meldt dat de provincie Zuid-Holland de inrichting van door het Rijk aangekochte gronden niet stopzet.

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u, mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de antwoorden op de vragen gesteld door het Kamerlid Van der Staaij (SGP) over het stopzetten van de bebossing van het Bentwoud (ingezonden 24 juni 2009).

1
Heeft u kennisgenomen van het besluit van de provincie Zuid-Holland om te stoppen met de verdere bebossing van het Bentwoud (tussen Zoetermeer, Boskoop en Waddinxveen)? Welke (ruimtelijke) consequenties zal deze stopzetting hebben?
Ja, ik heb kennis genomen van de berichtgeving omtrent dit onderwerp in de media. De provincie Zuid-Holland heeft evenwel aangegeven dat de inrichting van de door het Rijk aangekochte gronden niet wordt stop gezet.
2
Is dit besluit van de provincie inderdaad een direct gevolg van verminderde Rijkssubsidie voor de ontwikkeling van landelijke gebieden of zijn er nog andere oorzaken? Was voor de provincie deze vermindering niet (voldoende) voorzienbaar?
Nee. De rijksbijdrage is niet verminderd. In de ILG-bestuursovereenkomst zijn tussen het Rijk en de provincie Zuid-Holland afspraken gemaakt over het beschikbare rijksbudget en de te realiseren prestaties voor Recreatie om de Stad (RodS), waar de opgave in Bentwoud onderdeel van uitmaakt. Het is aan de provincie om de beschikbare middelen te verdelen in tijd en aan rijksdoelen.
3
Hoeveel financiële middelen ontbreken thans om aanleg van het Bentwoud te voltooien?
Voor de aankoop van de 160 ha. wordt buiten de rijksbijdrage van het ILG naar dekking gezocht. De provincie Zuid-Holland schat in dat hiertoe circa ¤ 16 miljoen nodig is.

4
Hoe beoordeelt u deze stopzetting van de ontwikkeling van het Bentwoud, mede in relatie tot het gegeven dat hier sprake is van een reeds zeer lang lopend traject en het gegeven dat aanleg van het Bentwoud in verband staat met grootschalige woningbouw, die al wel is gerealiseerd.
Zie antwoord op vraag 1.

5
Zal deze stopzetting niet leiden tot veel frustraties onder de agrariërs die ten behoeve van het Bentwoud hun grond hebben moeten afstaan? Zie antwoord op vraag 1.

6
Hoe is er gereageerd op de stopzetting door de betreffende gemeentes in het gebied?
Zie antwoord op vraag 1.

7
Is het vanuit het oogpunt van de gewenste natuurontwikkeling niet ongewenst om nu bijna 200 ha. braak te laten liggen? Wat gaat er met deze grond gebeuren? Braaklegging is niet aan de orde. De gronden die momenteel met rijksbudget zijn aangekocht, worden ingericht.

8
Welke mogelijkheden zijn er om de bebossing van het Bentwoud alsnog verder af te maken? Bent u bereid deze mogelijkheden te benutten? Zie antwoord op vraag 7.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg