Gemeente Breda

Breda voldoet aan taakstelling inburgering

Breda is één van de weinige gemeenten die voor op schema loopt als het gaat om het aantal inburgeraars.

In een persconferentie gistermiddag gaf minister Van der Laan aan âdat er meer nieuwe Nederlanders naar inburgeringscursus moeten gaanâ. Van der Laan geeft aan dat slechts 13 van de 52 grote gemeenten, waaronder Breda, wel op schema zijn. Hoewel hij er geen melding van maakt in zijn persconferentie, is het bij VROM/WWI bekend dat Breda zelfs zijn taakstelling die we zijn overeengekomen in de periode 2007 tot en met 2009 nu al hebben gehaald.

Â

Breda heeft van 2007 tot nu toe 1250 inburgeringstrajecten opgestart. De inburgeringsplichtigen maken hiervan het grootste deel uit. Ongeveer 85% van de deelnemers slaagt voor het examen.

Â

Extra trajecten

Het behalen van de taakstelling is voor Breda aanleiding geweest om in 2009 nog 150 extra inburgeringstrajecten op te starten. Begin augustus heeft het ministerie dit verzoek gehonoreerd.

Â

Inburgeren onderdeel van participatiedoelstellingen

Breda brengt de inburgering ook steeds nadrukkelijker in verband met de brede participatiedoelstelling. Inburgering wordt steeds vanzelfsprekender meegenomen in bijvoorbeeld de maatschappelijke visie, de gebiedsgerichte aanpak (Sociale infrastructuur HVDL, wijkimpulsplan Haagse beemden) en bij het arbeidsmarktbeleid. Inburgeren is immers één van de instrumenten die ingezet kan worden om participatiedoelstellingen te realiseren.

Â

Dat betekent dat er nieuwe initiatieven worden genomen;

⢠Realiseren van minimaal 20 persoonsgebonden inburgeringstrajecten. Inburgeraars organiseren zelf hun inburgeringtraject onder begeleiding vanuit de gemeente.

⢠Inzetten van het instrument taalcoach om naast de taalverwerving ook de participatiegraad te bevorderen (450 in 3 jaar)

⢠Inburgeringstrajecten combineren met kwalificerende trajecten naar werk en of beroepsopleiding in de verschillende beroeps sectoren; thuiszorg, kinderopvang, schoonmaak, horeca en detailhandel

Â

Spraaksaam

Breda verwacht dat de doelgroepen in de toekomst moeilijker te bereiken en te verleiden zijn om mee te doen aan een inburgeringstraject. Zowel de inburgeringsplichtigen als de vrijwillige inburgeraars hebben een steeds grotere taalachterstand. Breda is daarom gestart met het FMO project Spraaksaam op basisschool De Wisselaar. De gemeente zet dit project ook na de projectperiode door en rolt de Spraaksaam-methode vanaf 1 september 2009 ook uit over vijf andere basisscholen.

Â

Grote gemeenten werken samen

Daarnaast heeft Breda bestuurlijk initiatief genomen om binnen de sociale pijler van het netwerk van 27 grote Nederlandse gemeenten (G27) het thema inburgering te agenderen en als dossier te benoemen.

Samen met de gemeente den Bosch is Breda kartrekker op dit dossier. Ook gezamenlijk maken de 27 grote gemeenten vorderingen. Er worden lokale oplossingen bedacht en best practices uitgewisseld. Ook op bestuurlijk niveau voeren de 27 gemeenten gesprekken met de minister om het inburgeringsstelsel voordurend te verbeteren.

Â

Breda, 26 augustus 2009