Provincie Noord-Holland

Nieuwe Hoge Flux Reactor moet in Petten komen

26-8-2009

Werkgelegenheid, mogelijkheden voor onderzoek en kennisbehoud zijn belangrijke redenen om de onderzoeksreactor van exploitant Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) in Noord-Holland te houden.

Dit is de gezamenlijke inzet van de provincie Noord-Holland, de gemeente Zijpe en vijf omliggende gemeenten, Kamer van Koophandel, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Holland Health om verhuizing van de reactor te voorkomen.

De huidige onderzoeksreactor in Petten wordt na 2015 vervangen door een nieuwe onderzoeksreactor, genaamd Pallas. Deze nieuwe reactor is allereerst nodig voor de productie van isotopen, die verder verwerkt worden voor onderzoek, diagnostiek en behandeling van onder andere kanker. Daarnaast zal Pallas gebruikt worden voor onderzoek naar de verduurzaming van kernenergie.

Eerste stappen
De provincie Noord-Holland wil graag medewerking verlenen aan de eerste fase van de onderzoeksreactor Pallas (ontwerp en vergunningsaanvraag). Op welke manier dat precies gebeurt, moet nog besloten worden.

Pallas in Petten
Aanleiding voor de gezamenlijke inzet is een dreigende verplaatsing van de reactor buiten de provincie. Naast de huidige locatie in Petten, is de locatie Borssele in Zeeland ook een optie. De gezamenlijke inzet onderstreept het belang dat de reactor in Petten blijft. Daarvoor is een groot draagvlak onder gemeenten, instellingen, bedrijven en bij de bevolking.

Werkgelegenheid
De huidige reactor in Petten zorgt voor veel werkgelegenheid, in totaal 2200 arbeidsplaatsen. Hiervan zijn 1000 hoogwaardige arbeidsplaatsen
direct verbonden met de onderzoeksreactor. Daarnaast zorgt de reactor ook voor circa 1200 indirecte arbeidsplaatsen bij leveranciers en dienstverleners in de regio. Hiermee is de reactor een belangrijke economische pijler in Noord-Holland Noord.

Isotopen en onderzoek
NRG (Nuclear Research & Consultancy Group de exploitant van de reactor) in Petten verzorgt 30% van de wereldwijde productie van medische isotopen. Deze isotopen worden ingezet voor onderzoek, diagnostiek en behandeling tegen onder andere kanker en hartaandoeningen. Ook wordt de reactor gebruikt voor nucleair onderzoek voor het EURATOM-programma van de Europese Commissie. Daarnaast is de samenwerking tussen de onderzoeksreactor en de afdeling nucleaire geneeskunde in het Medisch Centrum Alkmaar van groot belang voor het kenniscluster op het gebied van nucleaire geneeskunde. Bij verhuizing van de reactor dreigen specialistische opleidingen, de internationale school in Bergen, kennisinstituten en internationale congressen op het gebied van nucleair onderzoek uit de provincie te verdwijnen.