CDA

Presentatie CDA-notitie âVan hulp naar investerenâ

Ontwikkelingssamenwerking in toekomstgericht perspectief

Vandaag presenteerde de CDA-fractie een notitie waarin vooruit gekeken wordt naar manieren van ontwikkelingssamenwerking in de toekomst. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel en fractiespecialist Kathleen Ferrier overhandigden de notitie aan René Grotenhuis (directeur Cordaid), de heer Loek Hermans (voorzitter MKB Nederland) en de heer Doekle Terpstra (voorzitter ICCO en voorzitter HBO-raad). De notitie, âVan Hulp naar investerenâ, geeft richting aan de nieuwe lijn van de CDA-fractie op gebied van ontwikkelingssamenwerking.

âDe antwoorden die het huidige ontwikkelingsbeleid geeft op mondiale vraagstukken passen niet meer bij deze tijd. Deze tijd vraagt om het openbreken van het bastion dat ontwikkelingsamenwerking tot nu toe geweest isâ, aldus Ferrier.

De hoofdpunten van de notitie zijn:


1) Meer ruimte voor interdepartementaal beleid De afgesproken 0,7% van het BNP voor ontwikkelingssamenwerking moet worden gehandhaafd. De 0,1% van het BNP die Nederland nu extra beschikbaar heeft voor ontwikkeling moet flexibeler kunnen worden ingezet voor interdepartementale projecten, maar altijd in samenwerking met het ministerie voor ontwikkelingssamenwerking. De 0,1% van het BNP die nu bestemd is voor water en milieu moet worden geïntegreerd in de genoemde 0,7%. Dit moet worden gerealiseerd in de volgende kabinetsperiode.


2) Focus op duurzaamheid, behoud van biodiversiteit en energievoorziening
Binnen de 0,7% van het BNP wil de CDA-fractie een brede en grootschalige inzet op duurzaamheid, biodiversiteit, en energie. Dit zal noodzakelijkerwijs leiden tot een herprioritering van het OS-beleid en tot meer focus. Bewustere keuzes moeten worden gemaakt die op termijn leiden tot verhoging van de effectiviteit. Er bestaat een duidelijke synergie tussen het behalen van de millenniumdoelen en de aanpak van klimaatverandering.


3) Flexibel omgaan met niet-partnerlanden
De regering moet minder rigide omgaat met de lijst van partnerlanden. Kansrijke initiatieven uit niet-partnerlanden die het verschil kunnen maken en waarbij Nederland een toegevoegde waarde heeft moeten in aanmerking kunnen komen voor financiële ondersteuning.

Naast deze keuzes, stelt de CDA-fractie de volgende prioriteiten:

Landbouw
Landbouw blijft een prioritiet in het ontwikkelingsbeleid. De regering moet de in Nederland aanwezige (innovatieve) kennis op gebied van landbouw, voedsel en water in het buitenland uitdragen. De regering moet brede samenwerkingsverbanden stimuleren, waarbij het gaat om de kernkwaliteiten van Nederland op deze terreinen. Naast een financiële bijdrage moet de regering een ondersteunende inzet leveren aan deze samenwerkingsverbanden.

Bedrijfsleven
Het betrekken van het bedrijfsleven bij ontwikkelingssamenwerking moet verder worden uitgebreid, met name van het MKB. Daartoe moeten er middelen en deskundigheid beschikbaar zijn. Meer ruimte voor initiatieven vanuit het MKB!

Maatschappelijk middenveld
Er zit een belangrijke meerwaarde van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid in het evenwicht tussen de verschillende financieringskanalen. Inspanningen via het maatschappelijk middenveld mogen niet ten koste gaan van besteding via multilaterale organisaties. Er moet ruimte blijven bestaan voor kleinschalige activiteiten die een grote impact hebben op de ontwikkeling van vitale samenlevingen

Opbouw van de rechtsstaat
Bevordering van de rechtsstaat, mensenrechten en goed bestuur moet hoog op de ontwikkelingsagenda staan, niet alleen in fragiele staten. Om te voldoen aan de vraag uit ontwikkelingslanden voor ondersteuning van de opbouw van de rechtsstaat en adequaat werkende juridische instellingen, moet er een uitgebreidere pool van deskundigen op dit gebied komen.

Europees Ontwikkelingsbeleid
Er moet een einde komen aan automatische bijdragen aan het Europees ontwikkelingsfonds. Als met dat geld beleid gefinancierd wordt dat haaks staat op het Nederlands beleid, zoals in het geval van begrotingssteun, moet dit consequenties hebben. Regering en parlement hebben een taak in het voeren van een kritische dialoog over het Europees ontwikkelingsbeleid.

Download hier de notitie in pdf formaat

---