Gemeente Zandvoort


Commissie Raadszaken bespreekt Metropoolregio Amsterdam

Op 9 april jl. zijn tijdens de eerste bijeenkomst van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) afspraken over de ruimtelijke ontwikkelingen van dit gebied gemaakt en zijn de documenten 'MRA op koers' en 'Verstedelijkingsafspraken' aangeboden aan de Directeur-generaal voor Wonen, Wijken en Integratie van het Ministerie van VROM. De gemaakte afspraken zullen worden besproken in alle gemeenten van de Metropoolregio en in Zandvoort gebeurt dat in de commissie Raadszaken tijdens de vergadering op dinsdag 18 augustus aanstaande en later in de raad van 1 september. De raad wordt gevraagd te oordelen over de in te dienen zienswijze.

Uitwerking van de afspraken
De gemeentelijke terugmeldingen op het document 'MRA op koers' en de afspraken worden gebruikt voor het maken van de werkprogramma's en voor het samenstellen van de input in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) dit najaar.

Conceptreactie
Op 1 juli 2009 zijn de stukken van de Metropoolregio besproken in het Portefeuillehouderoverleg Zuid-Kennemerland (PZKL). De algemene reactie vanuit dit overleg is overgenomen in de conceptreactie namens onze gemeente. Daarnaast wil de gemeente Zandvoort voorstellen om een apart project 'De badplaats Zandvoort' toe te voegen, om het belang van de badplaats voor de metropoolregio te accentueren.

ACHTERGROND

Wat is de Metropoolregio Amsterdam?
De 'Metropoolregio Amsterdam' is een vrijwillig samenwerkingsverband waarin bestuurders van regionale en lokale overheden in het noordelijke deel van de Randstad op informele wijze samenwerken. Onder de metropoolvlag maken de regionale partners afspraken over woningbouw, werkgelegenheid, infrastructuur en landschap. Door op deze terreinen afspraken te maken, bundelen de partijen hun krachten om van de Metropoolregio Amsterdam een internationaal concurrerende regio te maken. Zandvoort wil middels deelname in de Metropoolregio aandacht vragen voor de gebiedsontwikkeling in Zandvoort.

Welke gebieden behoren tot de Metropoolregio Amsterdam? Het gebied van de Metropoolregio loopt ruwweg van Zeevang tot Heemskerk, van de Haarlemmermeer tot Uithoorn en van Hilversum tot Almere.

Bestuur van de Metropoolregio Amsterdam
De bestuurlijke aansturing van de Metropoolregio Amsterdam berust bij de Coördinatiecommissie, kortweg CoCo. De Bestuurlijke Kerngroep Metropoolregio Amsterdam (BKG) is verantwoordelijk voor de voorbereiding van de Metropoolconferenties en bewaakt de uitvoering van de gemaakte afspraken. Verder is er een bestuurlijk platform op het gebied van mobiliteit, het Platform Bereikbaarheid Noordvleugel (PBN), en op het gebied van economie: het Platform Regionale Economische Stimulering (PRES).

De grote, of middelgrote, gemeenten en de provincies Noord-Holland en Flevoland zijn vertegenwoordigd in deze drie overlegorganen.

Documenten

- MRA op koers


- Verstedelijkingsdocument+afsprakenlijst

Kijk voor meer informatie over de Metropoolregio Amsterdam op de website: www.metropoolregioamsterdam.nl

Debatten
Welke positie neemt Zandvoort in binnen de Metropoolregio Amsterdam? En welke kansen biedt dit eigenlijk voor ontwikkelingen binnen Zandvoort, zoals de Middenboulevard? Op maandag 24 augustus aanstaande kunnen geïnteresseerden hierover debatteren tijdens de aftrap van een reeks debatten in het kader van het project Kustwaarts bij Arcam. www.zandvoort.nl