Huizenprijsdaling op de helft
Amsterdam, 25 augustus 2009
Consumenten zien de huizenprijzen verder dalen. Volgens het ING Economisch Bureau hebben we bijna de helft van de huizenprijsdaling achter de rug. De woningverkopen trekken volgend jaar aan.
De dalende huizenprijzen bereiken steeds meer straten. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van maandag. Van de 55.500 respondenten zag bijna de helft (45%) de woningen in de eigen straat het laatste halfjaar goedkoper worden. Volgens vier op de tien (40%) respondenten bleven de huizenprijzen ongeveer gelijk. Een groep van 15% nam een prijsstijging waar. Gemiddeld genomen zien de respondenten lagere prijzen. De cijfers van het Kadaster bevestigen dat woningen goedkoper worden. In juli lagen de prijzen gemiddeld 4,4% onder het niveau van een jaar geleden en 3,9% lager dan in januari.
Bijna op de helft
Het sentiment gaat redelijk gelijk op met de huizenprijzen. Sinds de piek in de huizenprijzen in augustus 2008, zien steeds meer mensen prijsdalingen. Vooral tussen augustus vorig jaar (13%) en april van dit jaar (44%) steeg het aantal respondenten dat de huizen goedkoper zag worden. Sinds april schommelt het percentage rond de 44%. Dat wijst nog niet op een draai in de prijsontwikkeling. Het ING Economisch Bureau verwacht een verdere prijsdaling. Naar verwachting gaat er van piek tot dal ruim 10% van de huizenprijzen af. Dat betekent dat we nu bijna de helft (5%) achter de rug hebben.
Beter betaalbaar, meer verkopen
De dalende prijzen en de relatief lage rente maken huizen beter betaalbaar. Voor starters werden huizen de afgelopen jaren steeds minder betaalbaar, maar nu komen huizen voor hen steeds meer binnen bereik (zie het artikel Kopersmarkt van 18 augustus). Naast betaalbaarheid speelt vertrouwen een rol voor huizenkopers. Met een verbetering van de economie volgend jaar zal ook het vertrouwen verder stijgen. De markt zal uiteindelijk bij lagere prijzen een nieuw evenwicht vinden, waarbij het aantal woningverkopen vanaf halverwege 2010 weer zal aantrekken.
© 2009 ING Economisch Bureau