Dienstenbond CNV

Nieuws

24 augustus 2009

Plasterk erkent problematiek omroepfreelancers

Minister Plasterk (media) heeft in een gesprek met CNV Dienstenbond toegezegd de maatregelen van zijn voorganger (Medy van der Laan) om de arbeidssituatie van de freelance camera- en geluidmensen te verbeteren opnieuw op te pakken. Aanleiding voor de uitspraak van de minister waren de uitkomsten van een rapport dat CNV Dienstenbond de minister had aangeboden. De bond had een enquête onder de beroepsgroep gehouden waaruit gebleken was dat de arbeidssituatie van de freelancers onaanvaardbaar slecht is.

Uit de enquête blijkt dat de loonontwikkeling sterk is achtergebleven bij de inflatie. De freelance cameramensen leverden procentpunten in op het gemiddelde loon in de marktsector, dat in de afgelopen jaren sterker steeg dan de inflatie. Dit geldt nog sterker voor de geluidmensen, die gemiddeld zo'n 5% in loonstijging achterbleven in vergelijk met de marktsector. Een groot gedeelte van de respondenten was tien jaar geleden ook al actief als freelancer in de sector. Voor hen zijn de gevolgen nog ingrijpender. Over een periode van tien jaar lopen zij zo'n 12% aan inflatiecorrectie achter. Met andere woorden, audiovisuele freelancers in de TV-wereld zijn er de afgelopen tien jaar in besteedbaar inkomen sterk op achteruit gegaan!

71% van de respondenten geeft aan geen hoger tarief in rekening te kunnen brengen voor meer werkervaring. De inspanningen die staatssecretaris van der Laan deed om te komen tot meer differentiatie in tariefstelling, waardoor ervaring beter wordt beloond, hebben dus geen effect gehad. Daarnaast geeft maar liefst 73% van de geënquêteerden aan te kampen met betalingsachterstanden van de opdrachtgevers. 66% van de freelancers betichten de facilitaire bedrijven van kartelvorming en prijsafspraken bij het inhuren van freelancers. Ook wordt er bitter weinig ruimte gevoeld om individuele concurrerende tariefstellingen te hanteren.

Plasterk merkte in het gesprek met CNV Dienstenbond verder op dat er naast de aandacht voor de topsalarissen bij de omroep ook wel wat meer aandacht besteed mocht worden aan de slechtst betaalden in de sector. De minister vond het een positieve ontwikkeling dat de bonden steeds meer leden gaan organiseren in de branche. Hij sprak zich tenslotte uit voor een gedeelde verantwoordelijkheid van minister en bonden in deze arbeidsproblematiek.