Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Den Haag, 20 augustus 2009
Opening expositie Van hier tot Tokio - 400 jaar handel met Japan
Keizerlijke en Koninklijke gasten aanwezig bij opening van bijzondere expositie in De Verdieping van Nederland
Op 25 augustus wordt in De Verdieping van Nederland, de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief (NA) in Den Haag, de expositie Van hier tot Tokio - 400 jaar handel met Japan geopend. De opening wordt bijgewoond door Hunne Keizerlijke Hoogheden Prins en Prinses Akishino van Japan en Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden. Dr. R.H.A. Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, treedt op als gastheer. Topstuk van de expositie is de beroemde Handelspas - de akte van vrijgeleide waarmee de Japanse Shôgun Tokugawa Ieyasu in 1609 toestemming gaf aan de VOC om te handelen met Japan.
Exclusieve handelsrelatie
In samenwerking met professor Willem van Gulik, hoogleraar aan de Leidse Universiteit en groot kenner van de historische relaties tussen Japan en Nederland, zijn de mooiste en historisch belangrijkste stukken uit de collecties van de KB en het NA geselecteerd voor deze expositie. De periode 1609 tot halverwege de 19e eeuw wordt uitgelicht. Tijdens deze periode was Nederland ruim 200 jaar lang - van 1639 tot 1858 - het enige land ter wereld dat handel mocht drijven met Japan. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor de relatie tussen Japan en onze Oranjes.
Eisen van de keizer
Behalve de Handelspas wordt onder andere een aantal documenten getoond waarin de 'eisen van de keizer' zijn opgetekend: de Shôgun liet tot in detail beschrijven welke curiosa hij uit Nederland wilde ontvangen. Zo bestelde hij onder andere paarden, een parelduikersklok en Delfts Blauw porselein. De selectie van stukken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief is aangevuld met enkele bruiklenen van het Koninklijk Huisarchief en het Museum Volkenkunde, zoals een Japanse karikatuurtekening van Koning Willem III uit 1861.
Minister Plasterk over de expositie: 'We mogen ons gelukkig prijzen dat professor Willem van Gulik - Japan-kenner bij uitstek - bereid was om als gastconservator op te treden. Mede dankzij zijn inbreng, gevoegd bij de prachtige collecties van onze nationale cultuurinstellingen, kan iedereen nu zien hoeveel mooie en boeiende voorwerpen de Japans-Nederlandse betrekkingen hebben opgeleverd.'
---
Noot voor redacties