Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Augustus

Ministerie van VROM

Brandveiligheid bij opslag gevaarlijke stoffen slecht op orde

25-08-2009

De brandveiligheid bij de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen laat vaak te wensen over. Dat concludeert de VROM-Inspectie uit een onderzoek naar opslaglocaties van bestrijdingsmiddelen, afvalstoffen, verven en lakken en andere chemische producten. Het gaat op veel vlakken mis.

De Inspectie constateert dan ook dat betrokken partijen (gemeenten, provincies, bedrijven en private inspectie-instellingen) gezamenlijk moeten zorgen voor een betere beheersing van de risico's bij brand. Daarvoor zijn inmiddels afspraken gemaakt.

De VROM-Inspectie onderzocht 58 opslaglocaties in het hele land. Het onderzoek was gericht op bedrijven die meer dan tienduizend kilo verpakte gevaarlijke stoffen opslaan en waar het hoogste beschermingsniveau geldt. Dergelijke opslagen moeten niet alleen beschikken over een automatische brandblusinstallatie. Ook onderhoud en periodieke inspecties moeten goed zijn geregeld en moeten worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Bij het overgrote deel van de onderzochte opslagen was de milieuvergunning onvoldoende van kwaliteit. Zonder een goede vergunning is controle en handhaving moeilijk. Duidelijke uitgangspunten voor het ontwerp van de brandbeveiligingsinstallatie en een goedkeurend inspectierapport vóórdat een opslag in gebruik wordt genomen, bleken vaak te ontbreken. Ook de periodieke inspecties na ingebruikname zijn regelmatig onder de maat.

Provincies en gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de vergunningeisen. Zij controleren onvoldoende en treden niet op als zaken bij inspecties niet op orde blijken te zijn. Zo bleken zes opslagen in bedrijf, terwijl de brandveiligheidsinstallatie was afgekeurd, zonder dat daartegen werd opgetreden. De VROM-Inspectie trof bij 14 van de 58 opslaglocaties daadwerkelijk onveilige situaties aan.
De VROM-Inspectie heeft de verantwoordelijke provincies en gemeenten verzocht handhavend op te treden en waar nodig vergunningen aan te passen.

Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek heeft de VROM- Inspectie een bijeenkomst georganiseerd met vertegenwoordigers van betrokken overheden, private inspectie-instellingen, de brandweer, de Raad voor Accreditatie, verzekeringsmaatschappijen en het bedrijfsleven. In deze bijeenkomst zijn acties afgesproken om de situatie te verbeteren. Eind dit jaar wordt de voortgang besproken en worden indien nodig nieuwe acties afgesproken.
In 2010 zal de VROM-Inspectie controles uitvoeren om na te gaan of de acties tot het gewenste effect hebben geleid.

Download


* Geen garantie op brandveiligheid (pdf, 658kB)