Gemeente Edam-Volendam

Edam-Volendam krijgt hondenbeleid

Op woensdag 8 juli jl. hield de gemeente bij monde van wethouder Runderkamp een bijeenkomst in de St. Jozef waarbij het hondenbeleid, of liever gezegd het maken ervan, centraal stond. In totaal 54 hondenbezitters waren aanwezig om de resultaten van een gehouden enquête te vernemen en te bespreken.

De enquête is als afstudeerproject voor de Hogeschool Schoevers samengesteld door Rosanne Jonk en Judith Ubink. De resultaten ervan, de conclusies en aanbevelingen zijn vastgelegd in het rapport Onderzoek overlast hondenpoep in Edam-Volendam.

Het grootste probleem

Hondenpoep staat ook in Edam-Volendam in de top van meest voorkomende ergernissen. Vraag is echter hoe kunnen we het voorkomen op straat en op speelplekken. Wat is daarbij de visie van de hondenbezitter en welk beleid wil men graag zien. Waar is de overlast het grootst.

Onderzoek

Het onderzoek is gedaan onder maar liefst 913 eigenaren die in totaal 996 honden hebben. Er is dan ook voor gekozen om alleen de hondenbezitters erbij te betrekken omdat zij immers de veroorzakers zijn van de overlast en ook moeten meewerken aan de oplossing.

Goede respons

Van de 913 enquêteformulieren zijn er 467 retour ontvangen. Dat is dus een score van ruim 51% wat voor een enquête ontzettend hoog is. Wethouder Runderkamp dankte de beide studenten Rosanne Jonk en Judith Ubink dan ook heel hartelijk voor hun inzet en bijdrage.

Vragen en antwoorden

Vraag 1

Heeft u zelf te maken met overlast van hondenpoep?

Antwoord

Ja 27 % - Nee 31% - Soms 42%

Vraag 2

Zou u andere hondenbezitters op hun gedrag aan durven spreken als u ziet dat zij de poep van hun hond laten liggen?

Antwoord

Ja 60% - Nee 40%

Vraag 3

Laat u uw hond(en) wel eens los lopen binnen de bebouwde kom?

Antwoord

Ja 44% - Nee 56%

Vraag 4

Zo ja, in welke wijk laat u uw hond(en) los lopen?

Antwoord

Bij de vestingen in Edam, het Boelenspark bij de ijsbaan en het natuurpark tussen Edam en Volendam

Vraag 5

Zou u gebruik maken van losloopgebieden voor honden als deze aanwezig zouden zijn?

Antwoord

Ja 65% - Nee 30% - Anders 5%

Bij anders werd aangegeven dat de gebieden in de buurt moeten zijn en het liefst afgesloten zodat het veilig is voor de honden.

Vraag 6

Indien ja, geef dan aan waar u een losloopgebied gerealiseerd zou willen hebben.

Antwoord

De antwoorden waren niet gesplitst naar afkomst uit Edam of Volendam maar over het algemeen wil men het liefst een gebied zien in het natuurpark, het Boelenspark nabij de ijsbaan, in het Siem Lut park t.h.v. de Spinmolen en op de vestingen in Edam. Ook het park langs de Zuidpolderlaan is een gewilde losloopplaats. Aangegeven werd dat het ook leuk zou zijn als er diverse hindernissen voor de honden geplaatst zouden kunnen worden. Dat is goed voor de gezondheid en conditie van de hond.

Vraag 7

Wat lijkt u de beste oplossing voor het hondenpoepprobleem binnen de gemeente Edam-Volendam?

Antwoord

Extra vuilnisbakken 39%

Gratis opruimzakjes 26%

Speciale uitlaatroutes 16%

Boetes opleggen 12%

Toezichthouder 3%

Anders 4%

Bij anders gaf men aan dat er concrete voorzieningen worden aangeschaft, dat er regelmatig ambtenaren met poepzuigers rond zouden lopen en dat er meer borden moeten komen. Sommigen gaven ook aan de hondenbelasting helemaal maar af te schaffen.

Vraag 8

Waar poept uw hond het liefst?

Antwoord

In het gras 67%

In de bosjes 24%

Op straat 2%

Anders 7%

Bij anders gaf men aan in het riet, langs de slootkant, in de tuin of tegen een boom.

Vraag 9

Wat zou u de beste locatie voor een hondenuitlaatstrook vinden?

Antwoord

Een wandelroute langs de gehele vesting in Edam. Vanaf het Edammerpad, door het Boelenspark, langs de ijsbaan, langs Boer Beets, door het natuurpark en langs de gehele Zuidpolderlaan. De buitenkant van de J. Platstraat/D. Tolstraat. Het parkje t.h.v. de J. Sluiterstraat/W. Woutersstraat. De buitenkant van het Siem Lut park.

Vraag 10

Heeft u suggesties om de straat vrij te houden van hondenpoep?

Antwoord


- Meer vuilnisbakken


- Verstrekken van opruimzakjes


- Opvoedcursus voor baas en hond


- Gemeentewerkers met poepzuiger


- Bestrijden kattenpoep


- Speciale uitlaatroutes


- Bebording

Conclusie


- 70% v.d. hondenbezitters ondervindt overlast.


- De helft van de hondenbezitters laat de hond in de bebouwde kom wel eens lopen terwijl dit niet is toegestaan..


- 65% zal gebruik maken van losloopgebieden.


- Vuilnisbakken zijn een must


- Er is behoefte aan gratis zakjes


- Er is vraag naar speciale uitlaatroutes


- Hondenbezitters moeten de poep opruimen.


- Er is ook veel overlast van kattenpoep.


- Men zou de hondenbelasting willen afschaffen omdat men niet weet wat er mee gebeurt.

Niet alleen overlast hondenpoep

Na het bespreken van de resultaten brak de discussie los. Niet alleen de hondenpoep veroorzaakt overlast maar ook de uitwerpselen van katten en wat te denken van paarden. Al gauw werd de suggestie gedaan om het woord hondenbeleid te veranderen in huisdierenbeleid. Wethouder Runderkamp gaf aan dit advies mee te nemen in het op te stellen beleid dat in overleg met 2 aanwezige raadsleden mede vorm gegeven zal worden.

Andere gebieden

Uit de zaal kwamen ook opmerkingen om eens te gaan kijken bij andere gebieden zoals het Hemmeland in Monncikendam. Suggesties om losloopplaatsen te maken in de Broeckgouw, het Singelgebied in Edam of langs de nieuw aan te leggen weg passeerden de revue.

Ergernissen

Dat het onderwerp leeft bleek uit de reacties van de zaal. Gewezen werd nogmaals op de overlast van kattenpoep dat ook veel kinderzeer veroorzaakt omdat dit vaak te vinden is bij kinderspeelplekken. Er werd een dringende oproep gedaan aan de gemeente om controles te houden op illegaal hondenbezit. Het maken van een stappenplan: "wanneer gaat er iets gebeuren" en het instellen van een gedoogbeleid voor bepaalde gebieden werd gevraagd.

Niet hebben van beleid

Vanuit de zaal kwam de vraag om momenteel minder streng op te treden bij o.a. loslopende honden. Wethouder Runderkamp kon echter niet anders aangeven dat, ondanks het feit dat er op dit moment geen beleid is, wel de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) van toepassing is. In de APV staat heel duidelijk dat:


- De eigenaar of houder van een hond verplicht is ervoor te zorgen dat de hond zich niet van zijn uitwerpselen ontdoet:


- Op een gedeelte van de weg dat (mede)bestemd is voor voetgangers


- Op een publiek toegankelijke en als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak of speelweide


- Op een andere door het college aangewezen plaats


- Honden moeten aangelijnd zijn wanneer ze zich op de openbare weg bevinden.

Tevens gaf wethouder Runderkamp aan dat, nadat er beleid ingevoerd is, eenieder weet waar hij of zij aan toe is als het aankomt op geconstateerde overtredingen.

Informatie over voortgang

Wethouder Runderkamp gaf daar waar mogelijk antwoorden op de vragen die gesteld werden. Hij kon ook de frustratie van de hondenbezitters begrijpen dat, hoewel zij jaarlijks een bijdrage doen ad EUR 75,--, zij er nauwelijks iets voor terugzien. Echter binnenkort moet dat afgelopen zijn. Voor het eerst zal er dus echt een honden- of misschien wel huisdierenbeleid opgesteld gaan worden. Het beleidsvoorstel zal binnen 3 maanden aan het college van B en W voorgelegd worden waarna goedkeuring aan de gemeenteraad gevraagd zal worden. Bij de vaststelling van het beleid zal er zeer zeker rekening gehouden worden met de resultaten van de enquête en de opmerkingen en suggesties die gemaakt zijn tijdens de info-avond.

Als alles goed is zal er dan begin volgend jaar of zoveel eerder als mogelijk een start worden gemaakt met de uitvoering van de gemaakte keuzes.

Tot slot

Vanuit de zaal werd positief gereageerd op de gedane toezeggingen maar ook op het genomen initiatief om de burgers, in dit geval de hondenbezitters, te informeren. Met de toezegging dat er onderzocht zou worden of er wellicht al enkele onderdelen zoals losloopgebieden eerder gerealiseerd zouden kunnen worden kon wethouder Runderkamp en met hem de bezoekers de avond om 21.30 uur tevreden afsluiten.